Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oskar Groening jedan je od 30 bivših stražara zloglasnog koncentracijskog logora Auschwitz. Protiv njega je podignuta optužnica za sudjelovanje u 300.000 ubojstava.


Groening (93) je bio SS-ov stražar u nacističkom logoru Auschwitzu, a njemački tužitelji su ga prema novom njemačkom zakonu optužili za sudjelovanje u 300.000 ubojstava u tom logoru smrti.

Vezani članci Slika nije dostupna Nakon 70 godina dešifrirani stravični zapisi iz Auschwitza: "Vukli smo tijela nedužnih žena i djece do lifta koji bi ih odvozio u peći“ Slika nije dostupna Obilježena 62. godina oslobođenja Auschwitza

Optužen je za pomaganje u vođenju tog logora u okupiranoj Poljskoj između svibnja i lipnja 1944. godine, kad je tamo dovedeno 425.000 Židova iz Mađarske, od kojih je njih 300.000 odmah ubijeno u plinskim komorama.

Kako mu je posao bio brinuti se za stvari oduzete logorašima, tužiteljstvo ga je optužilo i za ubiranje i utjerivanje novca. 'Pomogao je nacističkom režimu u ekonomskom smislu te podupirao sistematska smaknuća', istaknulo je tužiteljstvoiz Hannovera u priopćenju za medije, prenosi New York Daily News.

Groeningov odvjetnik Hans Holtermann odbio je komentirati optužbe. Sam optuženik otvoreno je govorio o vremenu dok je bio stražar u Auschwitzu te je istaknuo da je vidio mnoga zvjerstva tamo, ali da ih sam nije činio.

Goeningov slučaj je jedan od četiri iz Hannovera, koje je pokrenulo tamošnje tužiteljstvo, no od dva su morali odustati, zbog lošeg zdravlja osumnjičenjih ili smrti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook