Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže preživjele

Poljska ponovno pokreće istragu o zločinima u Auschwitzu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljsko pravosuđe otvorilo je istragu o zločinima počinjenim u nacističkom logoru smrti u Auschwitzu tijekom Drugoga svjetskog rata, nastojeći pronaći neke od preživjelih zaposlenika u logoru prije njihove smrti.

Oko 1,5 milijuna Židova ubijeno je tijekom Drugoga svjetskog rata u nacističkom logoru u Auschwitzu. Za vrijeme poslijeratnog komunističkog razdoblja Varšava je pokrenula niz istraga zbog zločina počinjenih u Auschwitzu, no tijekom osamdesetih one su prekinute i zatvorene, jer je tada bilo iznimno teško pronaći svjedoke i počinitelje, s obzirom na činjenicu da je Poljska bila dio sovjetskog bloka.

'Ne isključujemo mogućnost da ćemo uspjeti pronaći preživjele zaposlenike koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau', rekao je u četvrtak Piotr Piatek iz poljskog Nacionalnog memorijalnog centra.

'U ovome slučaju moglo bi biti i optuženih za zločine počinjene protiv poljskog naroda', kazao je Piatek. Židovske zajednice pozdravile su najavu Nacionalnog memorijalnog centra. Nije poznato hoće li ponovnim otvaranjem istrage biti obuhvaćeni i drugi nacistički logori na području Poljske.(Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika optužnica Bivši SS-ov stražar u Auschwitzu optužen za pomaganje u 300.000 ubojstava Slika nije dostupna Sudit će mu Berlin: Uhićen nacist, bivši član SS-a i bolničar iz Auschwitza!

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene