Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obilježena 62. godina oslobođenja Auschwitza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preživjeli zatočenici logora Auschwitz-Birkenau i stanovnici poljskoga grada Oswiecima okupili su se u subotu na mjestu na kojemu se tijekom Drugog svjetskog rata nalazio taj nacistički logor smrti, u povodu 62. godišnjice oslobođenja logoraša i odavanja počasti svim žrtvama holokausta.

- Cijele obitelji i zajednice nestale su u plinskim komorama. Svi Židovi središnje i istočne Europe, prema zamisli nacista, trebali su biti ubijeni i zaboravljeni, rekla je izaslanica poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, Ewa Junczyk-Ziomecka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 70 godina kasnije Mjesto na kojem se ugasilo 56.000 života... Slika nije dostupna Za 200 eura Na internetu htio prodati sapun napravljen od ubijenih Židova

- Ovom prilikom prisjećamo se također Roma, Poljaka, sovjetskih ratnih zatvorenika i drugih logoraša, pripadnika raznih nacionalnosti, koji su na ovome mjestu ubijeni, kazala je Junczyk-Ziomecka.

Dvadesetak stanovnika Oswiecima, grada u kojemu su nacisti za vrijeme Drugog svjetskog rata podigli svoju monstruoznu tvornicu smrti, u subotu je istaknulo odličja koja im je dodijelila poljska država za njihovu tajnu pomoć u bijegu zatočenika iz zloglasnog logora.

Od 1940. do 1945. oko 1,1 milijuna muškaraca, žena i djece,
pogubljeno je u Auschwitzu koji je postao simbol holokausta.

Kad su 27. siječnja 1945. u logor ušli pripadnici sovjetske vojske, ondje su zatekli oko 7.000 "živih kostura" što su ih nacisti ostavili za sobom napuštajući logor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene