Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bivši Mudžahedin Abu Hamza ne želi svojevoljno napustiti BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijac Imad Al-Hussein, poznatiji kao Abu Hamza, kojemu prijeti protjerivanje iz Bosne i Hercegovine, najavio je kako neće dragovoljno napustiti tu zemlju unatoč odlukama tijela vlasti BiH koje ga na to obvezuju.

"Prema preporukama mojih odvjetnika ne odgovara mi da dobrovoljno napustim BiH, nego treba doći do deportacije, kako bih mogao aktivirati spor pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu", izjavio je Abu Hamza, a citira ga "Dnevni avaz".

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Pakt o migracijama i azilu - 4 Na potezu Vijeće EU-a Europski parlament izglasao pakt o migracijama i azilu, nije prošlo bez incidenata

Abu Hamza, za kojega se drži da je neformalni lider zajednice bivših mudžahedina prispjelih u BiH iz afro-azijskih zemalja tijekom rata, ostao je bez državljanstva BiH, a Ministarstvo sigurnosti i Sud BiH odbili su i njegov zahtjev da mu se odobri azil odnosno dopusti boravak u toj zemlji kao strancu.

On je takav zahtjev temeljio na tvrdnjama kako mu u Siriji, zemlji u kojoj je rođen, prijeti smrtna kazna te da u BiH ima suprugu i djecu.

"Liječnik koji je sa mnom u vrijeme rata bio u postrojbi "El Mudžahid" po povratku u Siriju optužen je za formiranje terorističkog kampa i osuđen na smrtnu kaznu, koja je u konačnici ipak smanjena na 12 godina no nakon što je 4 godine proveo u samici. Vjerujem da takvo što čeka i mene ako budem deportiran u Siriju", kazao je Abu Hamza pojašnjavajući kako takve kao on u Siriji smatraju dezerterima i kažnjavaju ih zbog sudjelovanja u vjerskim postrojbama drugih vojski.

Abu Hamzin odvjetnik Osman Mulahalilović najavio je kako će upravo iz ovih razloga podnijeti priziv Ustavnom sudu BiH s ciljem privremene obustave deportacije, dok o cijelom slučaju ne bude odlučeno u Strasbourgu.

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je međutim kako će protjerivanje neizbježno uslijediti odbije li Abu Hamza dragovoljno napustiti teritorij BiH.

"Ukoliko bude protjeran, to povlači i posljedice, uključujući
višegodišnju zabranu ulaska u BiH", istaknuo je Mektić pojasnivši kako je dragovoljni odlazak puno bolja opcija za Abu Hamzu jer bi mu u tom slučaju nakon godinu ili dvije moglo biti dopušteno da uđe u BiH i posjeti obitelj.

Mektić je potvrdio kako je deportacija u Siriju sasvim izvjesna
dodajući kako vlasti u BiH nemaju informacije da bi Abu Hamzi tamo prijetila smrtna kazna ili bilo koji drugi oblik torture, kako on
tvrdi.

Mektić je tu tvrdnju ilustrirao i činjenicom da je Abu Hamza nedavno bez poteškoća dobio sirijsku putovnicu, što ne bi mogao da ima problema sa zakonima te zemlje.

Prema zakonima BiH, Abu Hamza bi mogao biti protjeran i u zemlju u koju iz koje je došao u BiH, što je u njegovu slučaju Hrvatska.

Mektić je, međutim, istaknuo kako "ne vjeruje da će biti potrebe za tom opcijom".

Predsjednik udruge bivših mudžahedina "Ensarije" Ayman Avad kazao je banjalučkim "Nezavisnim novinama" kako Abu Hamza nije dobro došao ni u Siriji niti u Hrvatsku .

"Njemu (Abu Hamzi) je potrebna materijalna pomoć, ali i pomoć bilo koje zemlje koja mu je spremna pružiti azil", izjavio je Avad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene