Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićen bivši kosovski premijer

Tužitelji traže trodnevni pritvor za Agima Cekua

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarski tužitelji objavili su da će bivši kosovski premijer Agim Ceku ostati u pritvoru iduća 72 sata, sve dok Sofija ne odluči hoće li ga izručiti Srbiji ili pustiti na slobodu. Uhićen je na temelju stara Interpolova naloga za uhićenje koji je izdala Srbija.

‘Uhićen je na makedonsko-bugarskoj granici. Očekujemo da uskoro bude pušten, ali ne znamo hoće li se to dogoditi tijekom večeri ili sutra’, kazao je Gezim Kasapolli ispred kosovske Socijaldemokratske stranke. Srbija optužuje Cekua, bivšeg visokog dužnosnika kosovskih snaga tijekom rata 1998-99. godine, kao i neke druge čelnike, poput sadašnjeg premijera Hashima Thacija, da su počinili ratni zločin nad Srbima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ništa od izručenja Srbiji Bugarski sud oslobodio Agima Cekua Slika nije dostupna Agim Ceku na čelu Socijaldemokratske stranke

Kosovska vlada zatražila je od Interpola i drugih zemalja da ignoriraju srbijanski zahtjev. Prošloga je mjeseca Ceku napustio Kolumbiju, gdje mu je bio izdan nalog sa zahtjevom lokalne sigurnosne agencije da napusti tu zemlju, nakon što su srbijanske vlasti zatražile od svojih kolumbijskih kolega da ga uhite. Ovo je četvrti put da Ceku biva zaustavljen, no vlasti u Sloveniji i Mađarskoj nikada ga u tim prilikama nisu izručile Beogradu.

Srbijanski potpredsjednik vlade i ministar unutarnji poslova Ivica Dačić rekao je, komentirajući uhićenje, kako ministarstvo pravosuđa treba odmah zatražiti izručenje jer se može očekivati da će uslijediti politički pritisci da Ceku bude oslobođen. Albanska većina na Kosovu potpomognuta zapadnim zemljama proglasila je neovisnost 2008. i do sada ju je priznalo 60 zemalja. Srbija pak poručuje kako nikada neće priznati neovisno Kosovo. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene