Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nijemac koji je tri mjeseca proveo s pripadnicima zloglasne terorističke skupine progovorio je o njihovim željama.


Bivši džihadist koji se u Siriji borio na strani Islamske države kaže da teroristička skupina želi orkestrirati masovnim napadom diljem Europe.

Vezani članci Padaline u Europi Karta padalina u Europi: Pratite kako se kreće ciklona koja je u Europi izazvala kaos Poplave napravile veliku štetu u Njemačkoj i Belgiji - 3 Broj poginulih u poplavama u Njemačkoj i Belgiji narastao na 168

'Žele nešto što se događa svugdje u isto vrijeme', poručio je iz policijskog pritvora 27-godišnji Nijemac poznat samo kao Harry S.

U pritvoru se nalazi jer je ranije ove godine proveo tri mjeseca s terorističkom skupinom. Uhićen je nakon povratka u Njemačku u srpnju otkada je pružio važne informacije o unutrašnjem djelovanju Islamske države.

Također, otrkio je detalje o druga dva Nijemca koja su napustila zemlju i otišla u Siriju, Mohamedu Mahomoudu i Denisu Cuspertu, bivšem reperu koji je bio poznat kao Desso Dogg.

Harry S za njemački je Spiegel ispričao kako je svjedočio obezglavljivanju i ubojstvima za vrijeme boravka s ISIS-om. Pitali su ga, kao i svakog stranog borca, hoće li biti spreman počiniti napad na domaćem terenu, što je odbio napraviti te je, kaže, nakon toga pobjegao od brutalnog života pod ISIS-om.

'Prvo me pretukao, a nakon toga mi je rekao da skinem sve sa sebe. Potom je pozvao stražare...'

Njegov odvjetnik opisao ga je kao pokornog slugu koji je doveden u zabludu, rekavši da on nije mozak organizacije koja je uspješna u privlačenju stranaca da dođu u Siriju boriti se na njihovoj strani.

Procjenjuje se da se ISIS-u na taj način priključilo oko 20.000 ljudi, uglavnom iz Tunisa, Saudijske Arabije, Jordana i Rusije. Međutim, procjenjuje se i da je njih oko 5000 došlo iz Europe, najviše iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Harry S otkrio je informacije o obuci te objasnio da mu je rečeno da uvijek spava s oružjem. Ovaj sitni kriminalac koji je osuđen zbog krađe kaže da ga je u zatvoru radikalizuirao muškarac imena Rene Marc S te da je ubrzo nakon toga prešao na islam, prenosi News.com.au.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook