Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priznao odgovornost

Prva isprika zbog rata čije posljedice upravo sada mijenjaju svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da zapadna koalicija predvođena SAD-om nije vojno djelovala na svrgavanju iračkog diktatora Sadama Huseina, možda danas ne bi bilo ISIS-a, zaključuju britanski mediji na temelju riječi svog bivšeg premijera Tonyja Blaira.

Bivši premijer Velike Britanije Tony Blair, dao je intervju američkoj televizijskoj postaji CNN te se tijekom intervjua ispričao za pojedine elemente povezane s ratom u Iraku.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Tucker Carlson - 1 razgovor s Tuckerom Carlsonom VIDEO Putin otkrio u kojem će slučaju napasti Poljsku, progovorio i o globalnom ratu: "Još nismo postigli ciljeve" Vladimir Putin Drugačiji od drugih Kremlj otkrio zašto je Putin pristao na intervju s kontroverznim američkim novinarom

Kada su ga pitali je li rat u u toj bliskoistočnoj zemlji 2003. kojom je tada vladao diktator Sadam Husein, bio pogreška, Blair je rekao: 'Ispričavam se za činjenicu što smo primali pogrešne obavještajne informacije. Također se ispričavam za neke greške u planiranju i zasigurno našu pogrešku u razumijevanju onoga što bi se moglo dogoditi kada s vlasti skinete režim', izjavio je Blair.

Rusi se uključuju u borbu i u Iraku?

Bivši britanski premijer, čini se, priznaje da je kontroverzni konflikt, koji je doveo do masovnih prosvjeda na ulicama Britanije, ali i svijeta, mogao biti djelomično odgovoran za islamizam koji trenutačno uništava Bliski istok.

Reporter je ustanovio da bi rat u Iraku 2003. mogao biti uzrok ustanka ISIS-a, a Blair se složio s tim. 'Mislim da ima elemenata istine u tome', kazao je.

Preuzimanje odgovornosti

'Naravno da ne možete reći da mi koji smo skinuli Saddama s vlasti 2003. ne snosimo nikakvu odgovornost za situaciju 2015.', kaže Blair.

Iako se nije ispričao za to što je pomogao u svrgavanju Huseina, čini se da priznaje kako tada nije shvaćao što bi se moglo dogodilo kada režim padne.

Ovo je, pišu Britanci, prva isprika koju je Blair izrekao o tom ratu čije posljedice upravo sada mijenjaju svijet. Još 2007., podsjećaju britanski mediji, govorio je drugačije. 'Mislim da se uopće ne bismo trebali ispričavati za ovo što radimo u Iraku', rekao je Blair 2007.

Na CNN-u zaključuju kako je Blair jedini njihov sugovornik koji je preuzeo odgovornost za rat u Iraku pred kamerama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene