Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iračani traže Putina

Rusi se uključuju u borbu i u Iraku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki zračni napadi na Islamsku državu u Iraku nisu, naime, za sada uspjeli bitno promijeniti odnos snaga na terenu.

Iračka vladajuća koalicija i moćne šijitske milicije pozvale su iračkog premijera Haidera al-Abadija da zatraži ruske zračne napade na militante Islamske države, koji kontroliraju velik dio Iraka, kazali su članovi koalicije i milicija.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Islamska država objavila fotografiju napadača koji su navodno odgovorni za napad u Rusiji Užas u Rusiji Islamska država objavila fotografiju napadača: Ovo su muškarci odgovorni za pokolj u Moskvi

Načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga, general Joseph Dunford, rekao je tijekom posjeta Bagdadu u utorak da je SAD dobio jamstva Iraka da neće tražiti rusku intervenciju.

Američki zračni napadi na Islamsku državu u Iraku nisu, naime, za sada uspjeli bitno promijeniti odnos snaga na terenu.

Dunford je kazao da su mu Abadi i irački ministar obrane Haled al-Obeidi kazali da neće tražiti rusku pomoć.

Dvojica članova iračkog parlamenta kazali su za Reuters da je premijer pod "golemim pritiskom" vladajućeg Nacionalnog saveza da zatraži rusku intervenciju u Iraku.

DRONOM SNIMLJENE ULIČNE BORBE Damask je ruševina, siloviti napadi Asadove vojske i ruskih zrakoplova

Službeni zahtjev uputili su mu prošli tjedan, no on još nije službeno odgovorio.

"Abadi im je kazao da nije vrijeme za uključivanje Rusa u borbu jer bi to samo zakompliciralo situaciju s Amerikancima i moglo bi imati neželjene posljedice čak na dugoročne buduće odnose s Amerikom", rekao je visoki šijitski političar blizak Abadiju.

Abadijev glasnogovornik rekao je da premijer nije o tome razgovarao s Rusijom. Istodobno, Abadi "ne isključuje nijednu stranu koja bi mogla pomoći Iraku", dodao je.

Dunford je tijekom posjeta Bagdadu obećao novi zamah u borbi protiv IS-a, odbacivši ocjene da je kampanja u slijepoj ulici, nakon što je na terenu ostvaren napredak kojim je velikim dijelom osigurana strateška rafinerija u Baidžiju. Američka koalicija objavila je da je izvela više od 130 zračnih napada u toj akciji od 1. kolovoza. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene