HVO (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
HVO (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Alminko Islamović osuđen je u ponedjeljak pred prvostupanjskim vijećem Suda BiH na kaznu zatvora od 14 mjeseci nakon što je proglašen krivim za ratne zločine.


Nepravomoćnom presudom Islamović je proglašen krivim za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda te za otuđenje i uništavanje njihove imovine.

Vezani članci Slika nije dostupna BiH: Uhićeno osam bivših pripadnika HVO-a zbog sumnji na ratni zločin Slika nije dostupna USKOK bivšeg šefa HDZ-a BiH optužio za ratno profiterstvo

Istom presudom Alminko Islamović oslobođen je krivnje po osam točaka optužnice koje su ga teretile za zločine poput ubojstva zatočenih civila.

Optužnica je teretila Islamovića za ratne zločine počinjene na području Bosanskog Broda u razdoblju od ožujka do listopada 1992. godine. Islamović je na tom području bio pripadnik vojne policije HVO-a.

Tijekom istrage Islamović je bio uhićen i u pritvoru je proveo šest mjeseci između listopada 2017. i travnja 2018. godine.

Nepravomoćnom presudom utvrđeno je da će mu razdoblje provedeno u pritvoru biti uračunato u izdržavanje kazne ako ona bude potvrđena i u drugostupanjskom postupku. (Hina)