Cristina Kirchner (Foto: AFP)
Cristina Kirchner (Foto: AFP) Foto: Afp

Bivša argentinska predsjednica Cristina Kirchner optužena je u ponedjeljak nakon završetka istrage u aferi "Korupcijske bilježnice" i sudac je zatražio njezino pritvaranje, priopćio je Pravosudni informativni centar (CIJ).


Sudac Claudio Bonadio je sumnjiči da je zajedno sa suprugom Nestorom Kirchnerom, predsjednikom od 2003. do 2007. godine, kriva za korupcijski sustav u kojemu su direktori tvrtka davali mito dužnosnicima u zamjenu za ugovore s državom.

Vezani članci Županijski sud u Zagrebu Svi osumnjičeni koji su malverzacijama oštetili stečajne dužnike za više od 30 milijuna kuna pušteni da se brane sa slobode Županijski sud u Zagrebu Usprkos prvotnoj odluci jednog suca, drugi ih pustio: Bašić i Stipić se brane sa slobode bez jamčevine od gotovo 20 milijuna kuna

Bivšoj predsjednici se najvjerojatnije neće ukinuti zastupnički imunitet koji ima kao senatorica.

Vijest o podizanju optužnice protiv nje kao "vođe zločinačke organizacije" događa se uoči njezina trećeg po redu pojavljivanja pred sudcem Bonadiom.

Afera "Korupcijske bilježnice" izbila je 1. kolovoza nakon objave sadržaja bilježnica u kojima je vozač jednog zamjenika ministra pomno bilježio kako su direktori građevinskih i tvrtka za javne radove predavali vreće s novcima članovima administracije Cristine Kirchner.

U tu veliku aferu umiješani su deseci dužnosnika i direktora poduzeća.

Na prvim dvama pojavljivanjima na sudu Kirchner nije htjela odgovarati na pitanja sudca, nego je iskoristila svoje pravo na pisano očitovanje.

"Odlučno tvrdim da nisam bila član zločinačke organizacije i nisam počinila kazneno djelo. Istraga je namjerno uperena protiv mene, nema ni najmanjeg dokaza za kaznena djela koja mi se podmeću", rekla je 3. rujna bivša predsjednica kojoj je 65 godina. (Hina)