Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umiješani deseci dužnosnika

Bivša argentinska predsjednica optužena u aferi "Korupcijske bilježnice": Neće joj ukinuti zastupnički imunitet

Cristina Kirchner (Foto: AFP)
Cristina Kirchner (Foto: AFP) Foto: Afp
Bivša argentinska predsjednica Cristina Kirchner optužena je u ponedjeljak nakon završetka istrage u aferi "Korupcijske bilježnice" i sudac je zatražio njezino pritvaranje, priopćio je Pravosudni informativni centar (CIJ).

Sudac Claudio Bonadio je sumnjiči da je zajedno sa suprugom Nestorom Kirchnerom, predsjednikom od 2003. do 2007. godine, kriva za korupcijski sustav u kojemu su direktori tvrtka davali mito dužnosnicima u zamjenu za ugovore s državom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mračno doba Italija odbija Argentini izručiti svećenika optuženog za ubojstvo i mučenje: Pobjegao je i nastavio život Zgrada Slovenskog parlamenta Možda se pridruže tužbi JAR-a Zemlja u susjedstvu razmatra tuženje Izraela: "Jasno je što se u Gazi događa''

Bivšoj predsjednici se najvjerojatnije neće ukinuti zastupnički imunitet koji ima kao senatorica.

Vijest o podizanju optužnice protiv nje kao "vođe zločinačke organizacije" događa se uoči njezina trećeg po redu pojavljivanja pred sudcem Bonadiom.

Afera "Korupcijske bilježnice" izbila je 1. kolovoza nakon objave sadržaja bilježnica u kojima je vozač jednog zamjenika ministra pomno bilježio kako su direktori građevinskih i tvrtka za javne radove predavali vreće s novcima članovima administracije Cristine Kirchner.

U tu veliku aferu umiješani su deseci dužnosnika i direktora poduzeća.

Na prvim dvama pojavljivanjima na sudu Kirchner nije htjela odgovarati na pitanja sudca, nego je iskoristila svoje pravo na pisano očitovanje.

"Odlučno tvrdim da nisam bila član zločinačke organizacije i nisam počinila kazneno djelo. Istraga je namjerno uperena protiv mene, nema ni najmanjeg dokaza za kaznena djela koja mi se podmeću", rekla je 3. rujna bivša predsjednica kojoj je 65 godina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene