Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Al Qaida je na desetu godišnjicu napada na Washington i New York pripremala napade na vlakove na američkoj željeznici.


'U veljači 2010. godine Al Qaida je razmatrala terorističke operacije na vlakove u Sjedinjenim Državama povodom desete godišnjice napada 11. rujna', objavio je glasnogovornik ministarstva Matthew Chandler. Takve informacije proizlaze iz dokumenata pronađenih u kući Osame bin Ladena u Abotabadu.

Vezani članci Slika nije dostupna Većina Amerikanaca ne vjeruje da će Bin Laden biti uhićen Slika nije dostupna Bin Laden prijeti Obami novim napadima

>> Detalji akcije: Samo je jedan od četvorice ubijenih zapucao na marince

>> Bivši pripadnik Navy Sealsa: Osamu je ubila elita elite

'Zasad nemamo informacija o tome da postoji trenutačna prijetnja američkom željezničkom sektoru, ali željeli smo izvijestiti naše partnere o tome da je postojala takva urota', dodao je Chandler. Al-Kaida je tada namjeravala 'prevrnuti jedan vlak koji je trebao pasti u dolinu ili s mosta', rekao je Chandler. Nije poznato koliko su planovi daleko odmakli, niti su pronađeni dokumenti o eventualnim mjestima napada.

CIA ga promatrala mjesecima

CIA je mjesecima prije akcije američkih eltnih jedinica pomno nadzirala što se zbiva u Bin Ladenovoj vili iz 'sigurne kuće' u Abotabadu

Ministarstvo domovinske sigurnosti i druge američke agencije sada proučavaju čitavo bogatstvo dokumenata zaplijenjenih iz Bin Ladenova skrovišta. Ministarstvo je u skladu s time već nadopunilo i revidiralo svoje mjere zaštite na nekim potencijalnim terorističkim ciljevima, uključujući i transportni sustav. New York Times je objavio, pozivajući se na dužnosnike administracije, da obavještajni podaci prikupljeni iz Bin Ladenove kuće pokazuju da je on i dalje vodio i planirao Al-Kaidine napade iz toga zdanja.

Također je objavljeno da je CIA mjesecima prije akcije američkih eltnih jedinica pomno nadzirala što se zbiva u Bin Ladenovoj vili iz 'sigurne kuće' u Abotabadu, što će vjerojatno dodatno osramotiti pakistanske dužnosnike i pakistansku obavještajnu službu koja o tome nije imala pojma. Posao koji se obavljao iz te 'sigurne kuće' bio je toliko ekstenzivan da je CIA zatražila Kongres desetke milijuna dolara za njezino financiranje.