Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga vodi utrku s vremenom

Bili su u krivu: Satelitski pozivi nisu upućeni s nestale podmornice, crni scenarij postaje sve izgledniji

Tri argentinske podmornice (Foto: Arhiva/AFP)
Tri argentinske podmornice (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Potraga za nestalom argentinskom podmornicom i njezina 44 mornara poprima sve crnje scenarije. Dok potraga vodi grozničavu utrku s vremenom, argentinski dužnosnici rekli su kako su ranija izvješća o zabilježenim pokušajima satelitskih poziva posade iz podmornice ipak kriva.

Argentinska mornarica i dalje analizira sedam satelitskih poziva upućenih s pučine kod obale Patagonije. Ipak, ne postoje jasni dokazi da su ti pozivi zapravo upućeni iz nestale podmornice San Juan, jer je tvrtka Iridium, čiji se satelitski telefon nalazi u podmornici, poručila kako nema dokaza da je taj telefon upotrebljen od srijede ujutro proteklog tjedna.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman U Južnoj Americi Šef hrvatske diplomacije: Hrvati u Argentini su veliki potencijal za doseljenje u Hrvatsku Nestala podmornica u Atlantiku, ilustracija - 4 U tijeku potraga za Titanom VIDEO Jeziva ispovijest bivšeg novinara: "Bio sam zaglavljen u podmornici ispod Titanica, umalo sam umro na dnu oceana"

Da stvar bude gora, veliku međunarodnu potragu za nestalom podmornicom dodatno je otežalo i olujno nevrijeme na području potrage u Atlantskom oceanu. Uz valove visoke i preko šest metara te jake udare vjetra, brodovi i zrakoplovi argentinske, američke, britanske, čileanske i brazilske mornarice operirali su uz oslabljenu pokretljivost i ograničenu vidljivost.

"To su posve nepoželjni uvjeti koji potragu dodatno otežavaju. Govorimo o 44 mornara pod morem. Ako su u nevolji, postoji samo toliko vremena da se dođe do njih, stoga smatram da postoji velika zabrinutost međunarodne zajednice za tim", istaknuo je glasnogovornik američke mornarice Erik Reynolds.

Podmornica San Juan, koja je njemačke proizvodnje i nalazi se u uporabi argentinske mornaričke flote od 1985. godine, posljednji je radijski kontakt imala protekle srijede, a vijest o njezinu nestanku objavljena je proteklog petka, otkad je i krenula potraga za njom.

Najbolji i najgori scenarij

Rodbina čiji su najbliži članovi među nestalom posadom podmornice i dalje ne gubi nadu, koja je bila dodatno pojačana viješću o satelitskim pozivima iz podmornice, za što se ispostavilo da niije točno. Na dužnosnike argentinske mornarice stoga je pao zadatak kako prenijeti lošu vijest rodbinama nestalih.

"Nažalost, nemamo nikakvih vijesti, ali barem nema loših vijesti", kaže Maria Morales, majka Luisa Garcije, jednog od članova nestale posade San Juana, prenosi New York Times.

Najbolji scenarij u čitavoj priči, prema mišljenjima stručnjaka, bio bi da je oprema za komunikaciju unutar podmornice pokvarena zbog požara ili poplave, ali da podmornica nije izgubila sposobnost plovidbe i navigacije. No, protiv te teorije govori činjenica da se podmornica trebala vratiti u bazu u nedjelju, što se naravno nije dogodilo.

"Sumorno je to. To implicira da je plovilo ili na površini bez mogućnosti pogona ili da se nalazi pod površinom mora", ističe Richard Bryant, umirovljeni zapovjednik podmornice američke mornarice.

Stručnjaci smatraju da je opcija da se podmornica nalazi na površini bez pogona duboko zabrinjavajuća, ali ne i beznadna. U tom slučaju i s obzirom na olujno nevrijeme na pučini, posada je u opasnosti upravo zbog loših uvjeta na pučini.

No, ako posada uspije prebroditi olujno nevrijeme, imaju dovoljne zalihe vode i hrane za 25 dana, ističe neimenovani argentinski mornarički dužnosnik.

Najcrnja alternativa jest ta da je podmornica potonula na dno oceana kao rezultat katastrofalnog kvara uslijed eksplozije ili požara. Ako je posada i preživjela takvo što, imaju kisika za tek nekoliko dana, rekao je neimenovani argentinski mornarički dužnosnik.

Poruke podrške

Stanovništvo Mar del Plate ispred mornaričke baze podiglo je argentinske zastave i poruke podrške.

"Duše nam stoje dok se oni ne vrate", piše na jednom transparentu. "Ostani snažna, Argentino; Vjerujemo u Boga; Čekamo vaš povratak", piše na drugom.

Među okupljenima su i argentinski veterani, od kojih su neki sudjelovali i u kratkom ratu za Falklandsko otočje protiv Velike Britanije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene