Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MOGLO BI BITI IZNENAĐENJA

Hoće li se ove godine dogoditi malo božićno čudo? Neki poslodavci razmišljaju o većim božićnicama, doznajte i zašto

Aktualno Galerija Božićnice - 1 Božićnice - 1 Foto: DNEVNIK.hr Božićnice - 2 Božićnice - 2 Foto: DNEVNIK.hr Božićnice - 3 Božićnice - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Božićnice - 4 Galerija 1/4 >>
Razveselili su nas Vatreni, a koliko će Hrvate božićnicama razveseliti njihovi poslodavci? Nekoliko stotina ili nekoliko tisuća kuna? Inflacija čini svoje, a i bez nje je svaka kuna dobrodošla pa se božićnici nadaju i vesele mnogi hrvatski radnici.

Koliko se duboko može posegnuti u džep, važno je i u vremenu koje nije blagdansko, a u božićno vrijeme mnogo toga ovisi o tome hoće li biti božićnice.

"Pa, pretpostavljam da će nešto biti", poručila je Nada, koja kaže da će je najvjerojatnije potrošiti da se malo proveseli s obitelji ili da dijete nešto nauči.

Božidar kaže da uglavnom troši na tehniku, na stvari koje mu trebaju za posao. Neke božićnice dolaze redovno, ali ne nužno u novcu. Upitana kako joj dolazi božićnica, Jasminka kaže da redovito dolazi u obliku bonova za mobitel.

U kakvom god obliku to bilo, prošle je godine božićnicu dobilo 68 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj. Ove je godine, pokazuje redovno istraživanje portala moj posao, očekuje tri četvrtine građana, u prosječnoj visini od oko 2300 kuna.

"U najvećoj mjeri nadaju joj se zaposleni u državnom sektoru, gotovo 90 posto njih, dok je najmanje očekuju zaposleni u domaćim hrvatskim tvrtkama s domaćim vlasništvom", kazao je Alen iz platforme Moj posao.

U javnom sektoru iznosi božićnica variraju. Najniže su u HŽ-u, 700 odnosno 800 kuna. Croatia Airlines daje 750, HAC tisuću kuna. Zagrebački Holding 1250, Ina 1500. Svi državni službenici i namještenici dobit će 1750, a zaposleni u HEP-u čak 2500 kuna.

U privatnom sektoru one mogu dosegnuti i desetak tisuća kuna, a ove bi godine možda moglo biti i iznenađenja.

Pročitajte i ovo Novac DOBRO JE ZNATI Podigli iznos božićnica za dio umirovljenika, novac stiže i dugotrajno nezaposlenima: Pogledajte kako do financijske pomoći

Pročitajte i ovo Porezni dužnici: Ilustracija - 3 LIJEPA VIJEST Hrvatski gradovi osigurali božićnice za svoje građane: Provjerite ostvarujete li pravo i o kojim se iznosima radi

Malo božićno čudo moglo bi se dogoditi jer neki poslodavci razmišljaju o većim božićnicama kako bi im dobit bila manja te dijelom i zbog toga da izbjegnu škare poreza na ekstraprofit.

No hoće li to zaista tako i biti, pokazat će tjedan uoči samog Božića.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene