Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bijela kuća je u srijedu osudila bombardiranje UN-ove škole u Gazi izrazivši žaljenje što "tisuće Palestinaca" koje je izraelska vojska pozvala da napuste svoj dom, nisu sigurni u skloništima koja su organizirali Ujedinjeni narodi.


"Sjedinjene Države osuđuju bombardiranje škole UNRWA-e (UN-ova agencija za palestinske izbjeglice) u Gazi u kojemu su poginuli i ranjeni nedužni Palestinci - među njima i djeca - te zaposlenici UN-a", istaknula je Bernadette Meehan, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC).

Vezani članci Izrael raketirao Hamas Ne smiruje se sukob na Bliskom istoku: Izrael raketirao domove zapovjednika Hamasa, Palestina kaže da su to najsnažniji udari dosad Raketiranje u Gazi i Izraelu ne prestaje VIDEO Sukobi i dalje bjesne: Izrael gađao dom čelnika Hamasa, odmah stigao žestok odgovor

Barem je 16 Palestinaca koji su se bili sklonili u tu školu, poginulo u srijedu u zoru u izraelskom bombardiranju na sjeveru Pojasa Gaze, objavile su spasilačke službe. "Osuđujemo i one koji su odgovorni jer su sakrili oružje u UN-ovim zgradama u Gazi", dodaje glasnogovornica NSC-a. "Ovo nasilje svjedoči da se što prije mora postići primirje", zaključila je.

Bolivija proglasila Izrael terorističkom državom

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon nazvao je to bombardiranje "neopravdanim". "Želim napomenuti da su izraelske vojne vlasti sedamnaest puta obaviještene o točnom položaju osnovne škole, pa i sinoć, samo nekoliko sati prije napada", istaknuo je glavni tajnik.

I francuski predsjednik Francois Hollande je u srijedu osudio bombardiranje UN-ove škole u Pojasu Gaze i opetovao poziv Francuske na trenutačno primirje. Hollande se "pridružuje glavnom tajniku UN-a koji je te događaje ocijenio 'neopravdanima'", dodaje se u priopćenju iz predsjedničko ureda. "Francuska traži trenutačnu uspostavu primirja. Svi napori moraju biti usmjereni k tome cilju", navodi se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook