Joe Biden
Joe Biden Foto: Afp

Američki predsjednik Joe Biden u telefonskom pozivu ovaj tjedan pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da oslobodi kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, rekla je u petak novinarima glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.


Joe Biden je s Vladimirom Putinom razgovarao o cijelom nizu pitanja, od navodnog miješanja u izbore 2020., suvereniteta Ukrajine i kibernetičkog napada SolarWind te Alekseja Navaljnog, prenosi Reuters. U četvrtak, Psaki je rekla da se Biden tijekom telefonskog poziva nije suzdržavao od izražavanja svoje zabrinutosti po pitanju postupaka ruske vlade.

Ranije ovaj tjedan, u priopćenju Bijele kuće navedeno je da su se dva čelnika složila da njihovi timovi žurno do 2. veljače dogovore produživanje novog START sporazuma o kontroli naoružanja između SAD-a i Rusije, jednom kad istekne sporazum koji je sada na snazi.

Zadnje na Crnom moru za koje Navaljni tvrdi da pripada Putinu Kockarnica, pozornica, klizalište, bazen, turske kupelji, heliodrom, čak i granična policija: Navaljni kaže da luksuzno imanje pripada Putinu

Prosvjed za Alekseja Navaljnog EU traži oslobađanje Navaljnoga i osuđuje nasilje protiv demonstranata

Sporazum o kontroli naoružanja ograničava SAD i Rusiju na to da svaka može rasporediti 1550 strateških nuklearnih bojevih glava. Detalji o telefonskom pozivu i tome o čemu se raspravljalo objavljeni su u vrijeme kad Biden čvršće pozicionira američku politiku prema Rusiji, nakon što se njegov prethodnik Donald Trump odbijao izravno suočiti s Putinom.