Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinutost

EU traži oslobađanje Navaljnoga i osuđuje nasilje protiv demonstranata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije zatražili su u ponedjeljak oslobađanje Alekseja Navaljnog i osudile uporabu policijske sile protiv prosvjednika u Rusiji koji su tražili njegovo puštanje na slobodu.

"Izrazili smo nezadovoljstvo i zabrinutost zbog eskalacije prosvjeda i masovnih uhićenja te zatražili da se Navaljni odmah pusti iz pritvora", izjavio je nakon sastanka hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

Aleksej Navaljni, najveći kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, uhićen je odmah po povratku iz Njemačke, gdje se liječio nakon što je bio otrovan nervnim otrovom u kolovozu prošle godine.

Baltičke zemlje, Italija i Rumunjska zatražile su uvođenje sankcija protiv ruskih dužnosnika kao odgovor na pritvaranje Alekseja Navaljnog, ali je na sastanku odlučeno da se sačeka što će odlučiti sud u Moskvi.

"Odlučili smo danas sačekati odluku suda i vidjeti hoće li Navaljni biti oslobođen nakon 30 dana" na koliko mu je određen pritvor, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell najavio je da će sljedeći tjedan putovati u Moskvu te da će tražiti oslobađanje demonstranata i Navaljnoga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podrška Navaljnom Oporba u Rusiji tvrdi da je na prosvjedima bilo 40.000 ljudi, Kremlj ogovara: "Ne, bilo je malo ljudi. Puno ljudi glasa za Putina"

Ministri vanjskih poslova u ponedjeljak su na svom prvom ovogodišnjem sastanku razgovarali o nizu tema. Između ostaloga, bilo je riječi i o podjeli cjepiva protiv covida 19 trećim zemljama.

Međutim, tu su se pojavile poteškoće jer i sama EU nema dovoljno cjepiva za svoje stanovništvo.

"Nažalost, neke kompanije s kojima je Komisija zaključila ugovore o nabavi cjepiva nisu ispunile svoje obveze. Ali mi ćemo nastojati da one to učine kako bismo mogli pomoći i našim susjedima na zapadnom Balkanu te našim istočnim i južnim susjedima", rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tisuće uhićenih na prosvjedima Više od 2000 uhićenih na prosvjedima za Navaljnog. Šef europske diplomacije: ''Razgovarat ćemo o daljnim koracima''

Grlić Radman je rekao da se razgovaralo i situaciji s migrantima u Bosni i Hercegovini.

"Zemlje članice su svjesne teške situaciji u Bosni i Hercegovini, gdje se pokazala potpuna nefunkcionalnost tamošnjih središnjih vlasti", rekao je Grlić Radman.

Rekao je da se protivi "tzv. pravednoj raspodjeli migranata" u BiH, jer bi to bilo kontraproduktivno i dovelo bi do većeg migrantskog pritiska na hrvatske granice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene