Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Zahtjeva se strategija suđenja za ratne zločine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centar civilnih inicijativa (CCI), jedna od vodećih nevladinih organizacija u BiH, je od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH zatražio donošenje državne strategije za procesuiranje 13.000 osoba osumnjičenih za ratne zločine.

Predmeti tako velikog broja od 13.000 osumjičenika za ratne zločine ne mogu se pravodobno istražiti i procesuirati pa se izrada državne strategije za masovne sudske postupke nameće kao prioritetna, navodi se u priopćenju za javnost CCI-a.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Ta nevladina organizacija naglašava da je u strategiji za sudska procesuiranja osoba osumnjičenih za ratne zločine nužna usklađenost svih institucija u BiH. 

Također se predlaže odabir prioritetnih slučajeva za suđenje za ratne zločine kao i pribavljanje za to potrebnog novca.

Sudski stručnjaci u BiH nedavno su upozorili na problem dvojnog državljanstva osoba iz BiH sa susjednim državama Hrvatskom i Srbijom. 

Strahuje se da će se mnogi osumnjičenici za ratne zločine koristiti dvojnim državljanstvom za bijeg iz BiH kako bi izbjegli sudske progone. 

Stručnjaci također upozoravaju na sve učestaliju pojavu da
svjedoci mijenjaju svoje prvotne iskaze koji terete osobe osumnjičene za ratne zločine jer strahuju od osvete zbog takvih iskaza.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene