Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Akcija se nastavlja'

BiH: Vlasti najavljuju rat protiv carinskih prijevara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Špirić kazao je kako je zahvaljujući odlučnijem angažiranju UIO i državnog odvjetništva za prvih šest mjeseci ove godine zabilježen rast carinskih prihoda

Naplata carinskih prihoda bit će prioritet za sva nadležna tijela vlasti u Bosni i Hercegovini, a uz to će biti poduzete nove odlučne mjere u borbi protiv carinskih prijevara, najavili su u srijedu u Sarajevu ministar financija BiH Nikola Špirić, glavni državni odvjetnik Goran Salihović i ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanja (UIO) Miro Džakula.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu

Uhićen Jasmin Čoloman, vojnik Armije BiH zbog zločina nad Hrvatima u Vitezu

Nakon koordinacijskog sastanka, na kojemu su razmatrane daljnje mjere u borbi protiv carinskih prijevara, državni odvjetnik Salihović novinarima je kazao kako će državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice protiv bivšeg ravnatelja UIO Kemala Čauševića i njegova prošlotjednog uhićenja nastaviti procesuirati sve slučajeve u kojima se sumnja na kriminal i korupciju pri naplati carina.

"Akcija se nastavlja", kazao je Salihović, naznačivši kako će se sada na udaru naći uprave robnih rezervi Republike Srpske i Federacije BiH.

Ocijenio je kako je to dokaz da je angažiranje trinaest novih državnih odvjetnika u državnom odvjetništvu dalo rezultate, no dodao je kako ih je potrebno još koji će raditi na slučajevima korupcije.

Prošlog je tjedna uz bivšeg ravnatelja UIO Čauševića uhićeno još dvadesetak osoba koje se terete da su bile dio lanca odgovornog za organizirane utaje poreza i carina.

Riječ je o skupini koja je godinama uz lažne deklaracije u BiH uvozila tekstilnu robu, a pretpostavlja se kako je samo Čaušević na taj način protuzakonito stekao više stotina tisuća eura.

UIO je prošle godine objavila popis od 100 najvećih dužnika na ime neplaćenih carina koji su državni proračun oštetili za najmanje 150 milijuna eura.

BiH: Bošnjačke stranke osudile slavljenje Darija Kordića kao heroja

Ravnatelj UIO Miro Džakula ocijenio je međutim kako je ukupni iznos utajejenih carina u protekloih desetak godina možda i veći od milijardu eura.

Podsjetio je kako je samo 2011. godine, kada je na čelo UIO došla nova ekipa, naplaćeno za 360 milijuna konvertibilnih maraka (oko 180 milijuna eura) više nego prethodne godine.

"Mi smo već 2011. godine upozoravali na više od 200 milijuna KM (100 milijuna eura) dokazanih prijevara samo u toj godini", kazao je Džakula.

Ministar financija Špirić kazao je kako je zahvaljujući odlučnijem angažiranju UIO i državnog odvjetništva za prvih šest mjeseci ove godine zabilježen rast carinskih prihoda u odnosu na isto razdoblje 2013. godine.

"Bili su u velikoj zabludi svi oni koju su mislili da mogu pobijediti državu", kazao je Špirić, dodajući kako ono što se sada zbiva u BiH "nije 'blitzkrieg' nego akcija koja će trajati".

Špirić je dodao kako je iznimno dobar potez bila uspostava posebnog koordinacijskog tima između UIO i državnog odvjetništva po uzoru na hrvatski USKOK. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene