Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv potpore osuđenom u Haagu

BiH: Bošnjačke stranke osudile slavljenje Darija Kordića kao heroja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Darija Kordića u nedjelju je u Busovači u središnjoj Bosni uz nekoliko stotina mještana dočekalo i izaslanstvo HDZ BiH.

Dvije najveće političke stranke u Bosni i Hercegovini s pretežito bošnjačkim glasačkim tijelom u ponedjeljak su oštro reagirale na svečani doček koji je u nedjelju u Busovači priređen Dariju Kordiću, pravomoćno osuđenom zbog ratnih zločina, a posebice na činjenicu da su u tome sudjelovali i najviši dužnosnici HDZ BiH.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Predsjednik Republike Zoran Milanović - 10 Nazvao ga populistom Šef diplomacije BiH žestoko opleo po Milanoviću: "To o njemu više govori nego o bilo kome drugom"

'Javna potpora zločincima na najgrublji način vrijeđa obitelji žrtava i sve antifašistički opredijeljene građane BiH, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost', stoji u reakciji Stranke demokratske akcije (SDA).

Iz te stranke ističu kako smatraju nedopustivim 'slavljenje zločinaca kao nacionalnih heroja', dodajući i kako je to protivno javno iskazanoj opredijeljenosti najviših hrvatskih dužnosnika u BiH za uvažavanje demokratskih načela, suradnje i reformskog puta.

'To je potpuno neprihvatljivo, retrogradno i antieuropsko te ozbiljno ugrožava proces pomirenja i obnove povjerenja među narodima u BiH', stajalište je SDA.

Darija Kordića u nedjelju je u Busovači u središnjoj Bosni uz nekoliko stotina mještana dočekalo i izaslanstvo HDZ BiH, predvođeno predsjednikom te stranke Draganom Čovićem.

U ime Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) tu je činjenicu osudio stranački forum mladih, koji je u otvorenom pismu Čoviću najavio podnošenje kaznene prijave protiv predsjednika HDZ BiH i aktualnog predsjedatelja Doma naroda parlamnenta BiH.


Svečano dočekan: Nakon 17 godina Dario Kordić stigao u rodnu Busovaču

Obrazložili su to tvrdnjom da se veličanje osuđenih za ratne zločine može podvesti pod odredbe kaznenog zakona BiH koje sankcioniraju izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje.

Iz Foruma mladih SDP BiH Čovića su optužili da je iskazivanjem potpore Kordiću pokazao nepoštivanje zakona vlastite zemlje, a posebno su upozorili i na sadržaj priopćenja HDZ BiH o dočeku u Busovači u kojemu je stajalo kako su tamo "Kordića dočekali kao heroja koji u 17 godina nije pokleknuo, niti je pristao svojim iskazom teretiti hrvatski vojni i politički vrh na čelu s bivšim predsjednikom RH Franjom Tuđmanom."

U Forumu mladih SDP BiH zaključili su kako HDZ BiH danas tvrdi da je Kordić osuđen zato što je štitio stvarne krivce za zločin u Ahmićima.

Kordića je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na 25 godina zatvora, proglasivši ga odgovornim po zapovjednoj odgovornosti za pokolj 116 bošnjačkih civila u selu Ahmići, među kojima i 11 djece. Nedavno je pušten na slobodu nakon što je u austrijskom zatvoru odslužio dvije trećine kazne. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene