Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, Nizozemske i Švedske u BiH izrazila su zabrinutost zbog namjere vlade Republike Srpske (RS) da se u tom entitetu ukine pravo građana na izravan izbor općinskih načelnika, odnosno gradonačelnika.


"Duboko smo zabrinuti time što je vlada RS predložila ukidanje prava njenim građanima da izravno biraju načelnike/gradonačelnike. Mi snažno podržavamo pravo građana Republike Srpske da zadrže to pravo", upozorili su američki veleposlanik Charles English, nizozemski Karel Vosskuihler i švedski veleposlanik u BiH Lars-Erik Wingren u zajedničkoj izjavi.

Vezani članci Koronavirus u Švedskoj - 2 Jedni su ih kritizirali, drugi ih gledali kao primjer kako se nositi s pandemijom. Sada se bore s punim odjelima intenzivne njege Koronavirus, ilustracija, Švedska Njihovu strategiju borbe s koronom mnogi su kritizirali, a sada imaju drugu najveću stopu novozaraženih u Europi: "Nažalost, vidimo ubrzanje širenja..."

Trojica veleposlanika zatražila su od parlamenta Republike Srpske da odbaci prijedlog izmjena propisa kojim bi se onemogućio izravan izbor načelnika općina, odnosno gradonačelnika u RS.

Vlada Republike Srpske, u kojoj su u većini ministri stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), aktualnog premijera tog entiteta Milorada Dodika, prošlog je tjedna je od Narodne skupštine Republike Srpske iznenada zatražila da se po žurnom postupku izmjeni Zakon o lokalnoj samoupravi i i Izborni zakon u RS-u radi ukidanja izravnog biranja načelnika i gradonačelnika u 64 općine i grada Republike Srpske. 

Prema tom prijedlogu vlade RS, načelnike i gradonačelnike u RS birale bi skupštine općina i gradova.

Protiv takvog prijedloga vlade RS pobunili su se bošnjački političari ističući kako premijer tog entiteta Milorad Dodik želi već na predstojećim ovojesenskim lokalnim izborima u BiH onemogućiti izbor nesrpskih načelnika općina i gradonačelnika. 

Bošnjački političari također upozoravaju kako bi ukidanjem izravnog izbora načelnika/gradonačelnika u RS bila stvorena mogućnost da srpski zastupnici, primjerice, u Skupštini općine Srebrenica, u kojoj su srpske snage po presudi ICTY-a počinile genocid nad Bošnjacima, izaberu načelnika koji više ne bi bio Bošnjak.