Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredna sjednica

BiH: Usvojen proračun Federacije BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dom naroda parlamenta Federacije BiH u utorak je na izvanrednoj sjednici u Sarajevu prihvatio prijedlog entitetskog proračuna za 2013. godinu čime je okončan postupak njegova usvajanja jer ga je Zastupnički dom već odobrio na zasjedanju održanom u ponedjeljak.

Prema prijedlogu kojega je parlamentu na odobrenje uputio entitetski premijer Nermin Nikšić bez suglasnosti vlade koja nije mogla zasjedati zbog međustranačkih podjela u njoj, Federacija BiH u narednoj bi godini trebala biti financirana iznosom od dvije milijarde i 200 milijuna konvertibilnih maraka (milijarda i 125 milijuna eura) što je za 10 posto više u odnosu na rebalansirani proračun za 2012. godinu.

Premijer Nikšić je obrazlažući prijedlog proračuna potvrdio kako planirani iznos vjerojatno neće biti dostatan pa valja očekivati novi rebalans.

Najviše polemike među zastupnicima je međutim ponovo izazvala činjenica da je proračun u parlament došao bez suglasnosti federalne vlade što je presedan a zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) tvrdili su kako je to nezakonito i protuustavno.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države

>> BiH: Uhićen osumnjičeni za ratne zločine na području Sarajeva

Većina koju čine Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB), HDZ BiH i HDZ 1990. te je primjedbe odbacila kao neutemeljene i na kraju izglasala proračun.

Usvajanje proračuna do 5. prosinca uvjet je kojega je vlastima u BiH postavio Međunarodni monetarni fond (MMF) kako bi prije kraja prosinca odobrio isplatu nove tranše kredita po stand-by aranžmanu namijenjenog "krpanju" proračunskih rupa u ovoj tekućoj fiskalnoj godini.

Narodna skupština Republike Srpske raspravu o proračunu tog entiteta počela je u nedjelju no ona još nije završena. Državni proračun također čeka na usvajanje u parlamentu BiH i za sada je neizvjesno kada će se to dogoditi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene