Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Medji iz BiH

'Suze i spektakl na inauguraciji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojni mediji u Bosni i Hercegovini prenijeli su poruke iz inauguralnog govora nove hrvatske predsjednice.

Inauguracija nove hrvatske predsjednice Kolide Grabar-Kitarović vijest je koja je u ponedjeljak dobila mjesto na naslovnicama svih dnevnih listova u Bosni i Hercegovini, koji kao osnovne poruke iz inauguralnog govora ističu poziv na zajedništvo i prevladavanje razlika na unutarnjem planu te potporu cijelom prostoru jugoistočne Europe na putu ka europskim integracijama.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

"Oslobođenje" tako pod naslovom "Tražimo bolji život u budućnosti, a ne u prošlosti" ističe kako je Grabar-Kitarović u vrlo emotivnom ozračju kako je vladalo na Markovu trgu pozvala na gradnju jedinstva i prevladavanje razlika u društvu.

Njen govor ovaj list ocjenjuje kao optimistično intoniran, a posebice značajnim "Oslobođenje" drži to što je nova predsjednica uputila važne poruke susjedima naglasivši kako je strateški interes Hrvatske da cijeli prostor jugoistočne Europe napreduje ka euroatlantskim integracijama.

"Suze na inauguraciji", naslov je kojim, uz veliku fotografiju, ozračje sa ceremonije u Zagrebu svojim čitateljima opisuje "Dnevni avaz" dodajući kako je to bila "spektakularna inauguracija".

Prenoseći najvažnije dijelove iz inauguracijskog govora nove predsjednice ovaj list kao posebno važno navodi njeno obećanje da će pomoći BiH da učvrsti svoju državnost.

U posebnom komentaru "Avaz" ističe kako su poruke koje je Grabar-Kitarović u nedjelju poslala iz Zagreba "odjeknule regijom" jer je obećala voditi Hrvatsku ka budućnosti ne zanemarujući pouke prošlosti. List navodi kako BiH kronično nedostaje takav pristup, dok se njeni političari bore uglavnom za fotelje.

'U sljedećim mjesecima mora pokazati da je predsjednica, da nije ničija produžena ruka'

Mediji, pozivajući se na priopćenje Predsjedništva BiH, navode da je tijekom sastanka bosanskohercegovačkog državnog vrha s novom hrvatskom predsjednicom zajednički ocijenjeno da su odnosi između BiH i Hrvatske prijateljski i dobrosusjedski. Bilo je riječi aktivnostima i prioritetima bosanskohercegovačke vlasti u procesu pridruživanja EU, a hrvatska predsjednica izrazila je spremnost Hrvatske da pomogne BiH na tome putu.

"Avaz" je donio i posebnu izjavu predsjednika srbijanske vlade Aleksandra Vučića, koji je za ovaj list u Zagrebu potvrdio kako je dolaskom na inauguraciju želio potvrditi spremnost za jačanje regionalne suradnje jer je, kako je rekao, "prošlo vrijeme političkih ponižavanja jednih naspram drugih".

"Kao što nikome ne dopuštam da ponižava Srbiju ni mene, meni ne pada na pamet baviti se politikom u kojoj bih nekome zadavao udarce ili izigravao da sam netko mnogo veći. Razgovarat ćemo otvoreno, prijateljski i vjerujem kako je važno da gledamo u budućnost", kazao je srbijanski premijer.

Banjolučke "Nezavisne novine" su kao najvažniju poruku nove hrvatske predsjednice na naslovnici izdvojili njeno obećanje kako će posebno skrbiti o nacionalnim manjinama.

Iako su mediji u Republici Srpskoj inauguraciji nove hrvatske predsjednice posvetili značajnu pozornost, za gotovo sve njih u nedjelju i ponedjeljak je najvažnija bila vijest o proslavi dana državnosti Srbije kojoj je nazočio i entitetski predsjednik Milorad Dodik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene