Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Marijan Brnjić (48), Martin Barukčić (49), Pavo Glavaš (53) i Ilija Glavaš (46) optuženi su za višestruka silovanja, mučenja i seksualna zlostavljanja na izrazito ponižavajuće načine više žena srpske nacionalnosti.


Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv četvorice Hrvata, nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koje tereti za ratne zločine počinjene nad civilima srpske nacionalnosti na području Posavine, priopćeno je u srijedu iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu.

Vezani članci Lisice, ilustracija Pripadnik HVO-a osumnjičen za ratni zločin: Mučio najmanje 80 osoba - 23 su ubijene, jedna silovana, a ostale teško ozlijeđene Milorad Dodik Milorad Dodik o raspadu BiH: "Trebamo sjesti i razgraničiti se, i napraviti tri države koje će biti demilitarizirane"

Optuženi su Marijan Brnjić (48), Martin Barukčić (49), Pavo Glavaš (53) i Ilija Glavaš (46). Sva četvorica uz bosanskohercegovačko imaju i državljanstvo Hrvatske a uhićeni su tijekom istrage i trenutačno su u pritvoru. Oni su tijekom rata u BiH bili pripadnici 102. brigade HVO-a iz Odžaka.

I 19 godina nakon krvavog pokolja on se svima smije u lice

U optužnici se navodi kako su 1992. godine počinili višestruka silovanja, mučenja i seksualna zlostavljanja na izrazito ponižavajuće načine više žrtava odnosno žena srpske nacionalnosti na području Odžaka.

Optuženi se terete da su prekršili odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civila tijekom ratnih sukoba te ujedno počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook