Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prikriveni oblici militarizacije?

BiH: Općina Usora zatražila policijsku istragu o kampu s obukom djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općina Usora koja se nalazi u blizini Tešnja, mjesta u kojem je nastao video koji je uznemirio BiH javnost, zatražila je policijsku istragu o kampu s obukom djece.

Općinsko vijeće Usore pozvalo je u četvrtak policijske agencije u Bosni i Hercegovini da istraže djelovanje vehabističke organizacije Asker i obuku djece provedenu tijekom siječnja u kampu na granici sa susjednom općinom Tešanj, ističući da je objava toga videa izazvala uznemirenost u ovoj općini većinski nastanjenoj Hrvatima.

Pročitajte i ovo Napadi na maloljetnike - 2 Kriminalističko istraživanje Maloljetnici pljačkaju maloljetnike po centru Zagreba: Napadi traju već mjesecima, policija riješila najnoviji slučaj i objavila detalje Ilustracija Užas u školi Djeca se otrovala gumenim bombonima: Šokantna je pozadina incidenta

Nakon sjednice Općinsko vijeće Usore je priopćilo kako je potrebno utvrditi istinu "o aktivnostima kojima se bave udruga Asker (turski vojnik) i slične airsoft udruge, posebice s aspekta prikrivenih oblika militarizacije i eventualne zlouporabe djece". Riječ je o udrugama koje prakticiraju airsoft, vojni simulacijski sport sličan paintballu, u kojem se upotrebljavaju replike vatrenog oružja.

Pri tome su naveli da policijske agencije trebaju istražiti sve okolnosti s obzirom da je objavljivanje video zapisa na kojemu se djeca i mladići uz pratnju vehabija obučavaju u kampu "unijelo značajnu uznemirenost i izazvalo reakcije brojnih građana općine Usora zbog mogućeg narušavanja sigurnosne situacije i usložnjavanja međunarodnih odnosa".

Općinsko vijeće Usore pozvalo je sve građane na smirenost i suzdržanost od neprimjerenih reakcija i nepotrebne retorike koja bi moglo dovesti do narušavanja odnosa u ovoj zajednici.

Ravnatelj policijske Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Perica Stanić izjavio je za medije da će ova agencija poduzeti mjere u okviru svojih nadležnosti na utvrđivanju činjenica u svezi s ovim slučajem.

Na servisu Youtubeu objavljen je dvadesetominutni video o obuci 30-tak djece većinom osnovnoškolskog uzrasta koji su krajem siječnja tamo bili polaznici "zimskog kampa" što ga je organizirala vehabistička udruga Asker.

Za dio medija u Sarajevu radi se o redovitom treningu djece, no mediji na hrvatskom i srpskom jeziku naveli su kako sve podsjeća na vojnu obuku uz vjersku islamsku indoktrinaciju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene