Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Snimka na kojoj se vide dječaci na obuci u jednom BiH kampu, popraćena orijentalnom glazbenom podlogom, uznemirila je dio BiH javnosti. O aktivnostima udruge koja provodi obuku pitali smo i BiH Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA).


Krajem siječnja na YouTubeu je objavljen video obuke dječaka u zimskom kampu na jezeru Tešanj koji je uznemirio dio BiH javnosti.

Vezani članci Koronavirus u Sarajevu Nakon tri tjedna zatišja opet raste broj novih slučajeva, potvrđeno ih više od 700: "Ima dosta težih kliničkih slika" Pfizerovo cjepivo, ilustracija BiH treba stići ukupno 2,13 milijuna doza cjepiva: Prva pošiljka je već najavljena

Udruga za razvoj fizičkih i pozitivnih moralnih osobina čiji naziv u prijevodu znači ''Vojnici'' snimila je zbivanja u zimskom kampu za dječake. Snimka je objavljena na YouTubeu, te su je ubrzo prenijeli BiH mediji tvrdeći da se radi o obuci vehabija.

S obzirom na to da je sadržaj snimke izazvao uznemirenost kod dijela javnosti u susjednoj zemlji, poslali smo upit BiH Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). ''U vezi sa Vašim upitom, obavještavamo Vas da Državna agencija za istrage i zaštitu raspolaže određenim operativnim saznanjima o udruženju 'Asker' na osnovu kojih se provode određene aktivnosti, te u ovom trenutku nismo u mogućnosti dostaviti više informacija'', odgovorili su za DNEVNIK.hr.

Iz odgovora SIPE se može iščitati da su aktivnosti udruge vlastima sumnjive te da su pod prismotrom. Video sam po sebi i nije posebno uznemirujuć.

DNEVNIK.hr pokušao je stupiti u kontakt s udrugom, ali bezuspješno. Izjavu su dali za BiH list Oslobođenje. Predsjednik te udruge Enver Hebibović rekao im je da ne vidi ništa sporno u objavljenom videu, te da je ovo Udruženje, ustvari, klub borilačkih vještina.

No, na pitanje kojih borilačkih vještina Hebibović zastaje, pa odgovara: "Piši MMA", objavilo je Oslobođenje.

''Dvadesetominutni videosnimak, nastao na području Tešnja, a u kojem dječaci, uključujući i one koji nemaju ni deset godina, prolaze kroz trening nalik vojničkoj obuci, podigao je na noge stručnjake za sigurnosti'', pišu Nezavisne novine.

Zbog zaštite maloljetnih osoba koje se vide na snimci, DNEVNIK.hr neće objaviti video.