Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj OHR-a

BiH: OHR se zatvara 2009.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu vjerojatno će biti zatvoren tijekom 2009. godine, no Europska unija još nije suglasna oko uloge koju bi u toj zemlji trebao imati ured njezina Posebnog predstavnika, čija je uspostava u tijeku, prenosi 'Dnevni avaz' citirajući nacrt dokumenta o budućoj strategiji Unije prema BiH.

Ministri obrane i vanjskih poslova 27 zemalja članica EU u ponedjeljak bi trebali razmatrati prijedlog ove strategije kojega su priredili uredi visokog povjerenika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane i povjerenika za proširenje Unije Ollija Rehna.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Kao najkrupnija vidljiva promjena navedena je nakana zatvaranja OHR-a, odnosno uspostava EUSR-a, preko kojega bi tijela EU djelovala na provedbi reformi u BiH.

'Trebamo ponovo sagledati najavljenu tranziciju kako bismo osigurali ojačanu nazočnost EU na terenu (u BiH)', stoji u pismu Solane i Rehna ministrima vanjskih poslova zemalja-članica EU.

>> OHR može ostati u BiH idućih sto godina, a može otići i sutra

U tom kontekstu navedena je procjena kako bi EU trebala uspostaviti svoj ured u Sarajevu koji bi bio znatno jači u odnosu na druge slične ustanove u nekim zemljama.

Procjena Solane i Rehna je također kako EUSR ne treba imati sve ovlasti koje ima sadašnji OHR, jer se time ne može osigurati provedba reformi za koje odgovornost moraju preuzeti lokalni političari u BiH.

Sugerira se ipak potreba zadržavanja mogućnosti interveniranja u blažem obliku, primjerice kada o nekim odlukama koje valja donijeti postoji tek djelomična suglasnost među zainteresiranim stranama u BiH.

'Stabilna, mirna i multietnička BiH na sigurnom putu ka EU', temeljeni je strateški cilj kojega Unija želi postaviti za tu zemlju i svoju politiku prema njoj, a na tom putu joj također kani pružiti svu potrebnu potporu.

Unija je stoga pored diplomatske i financijske potpore pripravna osigurati i nastavak djelovanja njezine policijske misije u BiH (EUPM) s naglaskom na borbu protiv organiziranog kriminala.

Vojne snage EU (EUFOR) također bi ostale u BiH, no njihova uloga postupno bi se mijenjala i koncentirala na potporu oružanim snagama te zemlje.

Vidljivi znak nove zainteresiranosti EU za stanje u BiH trebale bi predstavljati i posjeti toj zemlji ministara vanjskih poslova Francuske, Velike Britanije i Češke koji se očekuju do kraja godine.

Ministri Bernard Kouchner, David Miliband i Karel Schwarzenberger, čija zemlja 2009. preuzima predsjedavanje EU, boravili bi u BiH u odvojenim prilikama, no sve s ciljem učinkovite provedbe strategije čije se usvajanje tek očekuje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene