Obavijesti Video Pretražite Navigacija
poginulo više od 200 ljudi

Libanonski premijer Diab i tri ministra optuženi za nemar i izazivanje nesreće zbog eksplozije u Bejrutu

Senzori ne bilježe znakove života u Bejrutu - 4
Senzori ne bilježe znakove života u Bejrutu - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Senzori ne bilježe znakove života u Bejrutu - 4 Senzori ne bilježe znakove života u Bejrutu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Senzori ne bilježe znakove života u Bejrutu - 3 Senzori ne bilježe znakove života u Bejrutu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Senzori ne bilježe znakove života u Bejrutu - 1 Galerija 1/3 >>
Libanonski sudac zadužen za istragu o razornoj eksploziji koja se u kolovozu dogodila u bejrutskoj luci optužio je premijera u ostavci Hasana Diaba i trojicu bivših ministara za nemar, rekao je u četvrtak sudski izvor za francusku novinsku agenciju AFP.

Ovo su prvi visoki politički dužnosnici optuženi u okviru istrage o eksploziji 4. kolovoza u kojoj je poginulo više od 200, a ozlijeđeno 6500 ljudi te uništena luka i četvrti glavnoga grada.

Sva su četvorica optužena za "nemar i za izazivanje nesreće sa smrtnom posljedicom", navodi isti izvor.

Diab je dao ostavku nekoliko dana nakon nesreće, pod pritiskom ulice, ali i dalje vodi tekuće poslove u očekivanju formiranja nove vlade.

Eksploziju je prouzročio požar u skladištu u kojemu su se godinama bez zaštite čuvale tone amonijeva nitrata.

Hasan Diab nekoliko sati nakon eksplozije osudio je držanje takvog tereta na skladištu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uništenje iz prvog reda Snimio eksploziju u Bejrutu iz nevjerojatne blizine u visokoj rezoluciji, prizor je jeziv

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sreća u nesreći Snimka koja ih je umalo stajala života: Žena ga je preklinjala da prestane snimati požar u Bejrutu, a onda je uslijedila eksplozija

"Nedopustivo je da amonijev nitrat šest godina bude na skladištu bez zaštitnih mjera", rekao je.

Sudac Fadi Sawan donio je odluku pošto je istraga "potvrdila da su (optuženici) primili više pisanih izvješća u kojima se upozorava da se više ne smije otezati sa zbrinjavanjem amonijeva nitrata", dodao je sudski izvor.

"Oni nisu poduzeli potrebne mjere radi sprječavanja razorne eksplozije i goleme štete", dodao je.

Suoptuženici su trojica bivših ministara Ali Hasan Halil (financije), Ghazi Zaiter (javni radovi) i Jusef Fenianos (promet).

Libanonske vlasti izvijestile su da je u istrazi uhićeno 25 osoba, među kojima su čelnici lučke i carinske uprave, ali zasad nisu donijele nikakvu odluku u vezi s tim.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene