Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u pritvoru je

Podignuta optužnica za terorizam u susjedstvu, optužen al-Nusrin snajperist

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Tužiteljstvo BiH u ponedjeljak je podignulo još jednu optužnicu protiv državljana te zemlje zbog pridruživanja islamističkim terorističkim organizacijama, a za to kazneno djelo sada tereti Adnana Ćatića iz Zenice.

Kako se navodi u priopćenju Tužiteljstva BiH, Adnan Ćatić (38) 2013. godine preko Turske je otputovao u Siriju i tamo se pridružio skupini pod nazivom Džabhat al-Nusra. Tu je skupinu, osnovanu 2012., Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom.

U optužnici protiv Ćatića stoji kako su pripadnici Džabhat al-Nusre svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim terorističkim radnjama i aktivnostima, namjeravali izvršiti nasilnu izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

Pročitajte i ovo Zvonimir Troskot i Nikola Grmoja Konferencija za medije "Vujnovac se s našim novcem igra Monopolyja": Most razotkriva aferu, pokazali dokumente koji navodno sve dokazuju

Ćatić je u redovima te organizacije prošao vojnu obuku i bio je snajperist te je sudjelovao u borbama protiv legalne vojske u Siriji.

U Siriji je proveo osam godina do 2021., a nakon toga je boravio na području Bliskog istoka i Turske, gdje je prije nekoliko mjeseci lociran, te je 17. studenog 2023. godine uhićen i izručen BiH, gdje je sada u pritvoru.

Pročitajte i ovo Prosvjedi seljaka u Njemačkoj - 3 Seljaci izazvali kaos VIDEO Počeli povijesni prosvjedi u jednoj od najmoćnijih europskih država, tvrtke panično zovu radnike: "Ne krećite na posao!"

U BiH je dosad za kazneno djelo pridruživanja islamističkim terorističkim organizacijama osuđeno 28 osoba, a procjena je kako je na područje Iraka i Sirije, tijekom strahovlade Islamske države (ISIL) i pridruženih skupina poput Džabhat al-Nusre, od 2012. do 2016. otišlo između 250 i 300 bosanskohercegovačkih državljana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene