Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'BiH ide u pogrešnom smjeru, a to uznemiruje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki veleposlanik u BiH Charles English rekao je kako njegova vlada procjenjuje da Bosna i Hercegovina ide u pogrešnom smjeru, a to uznemiruje.

'U proteklih godinu dana javno i privatno smo tražili od lokalnih vođa da se ozbiljno pozabave reformama koje su potrebne kako bi zemlja napredovala na putu k članstvu u NATO-u i EU. Oni to nisu učinili', upozorio je English u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Svjedoci smo 'žestoka i opasna porasta nacionalističke retorike, cilj koje je poigravati se s osjećajem straha u ljudi, usmjeriti ih na prošlost i poticati osjećaj ljutnje i ogorčenosti', naveo je English i dodao da se potkopavaju i napadaju državne ustanove.

Američki veleposlanik se osvrnuo na nedavne govore predsjedatelja Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i ocijenio da su 'produbili etničke podjele' u BiH te da su 'neodgovorni i štetni za napredak zemlje'. 

>> Silajdžić Rehnu: Recite jednom zauvijek tko ne voli BiH

Rekao je također da je 'retorika premijera RS-a Milorada Dodika jednako zatrovala ozračje koje opterećuje politiku u BiH danas'.

'BiH je suverena država, RS to nije. Pitanje teritorijalne cjelovitosti BiH je riješeno. To su činjenice međunarodnog prava i Ustava BiH. BiH su kao neovisnu, suverenu državu Sjedinjene Američke Države priznale 1992., kad je primljena i u UN kao suverena država. Njezin teritorijalni integritet još jednom je potvrđen i zajamčen Daytonskim mirovnim sporazumom 1995. Moja vlada ne će dopustiti bilo kakvo nijekanje suverenosti ili teritorijalne cjelovitosti BiH, bez obzira na to dolazilo ono izvana ili iznutra', poručio je američki veleposlanik English.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene