Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Silajdžić Rehnu: Recite jednom zauvijek tko ne voli BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn izjavio je danas u Sarajevu da je razočaran stanjem u BiH jer se ponovno usporava pozitivni proces, na što je predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić zatražio od Rehna da kaže tko blokira procese u BiH.

Rehn, koji je u Sarajevo stigao da bi se obratio sudionicima Foruma Crans Montane, sastao se s tročlanim Predsjedništvom BiH nakon čega je novinarima izjavio da su on i 'zemlje članice Europske unije zabrinute i razočarane trenutačnim stanjem u BiH i ponovnim usporavanjem određenih (pozitivnih) procesa'. 

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

Rehn je također izrazio nezadovoljstvo što su politički vođe u BiH u zadnje vrijeme 'više vremena trošili na negativnu retoriku' nego na vođenje BiH k Europskoj uniji.

'Očekujemo da zemlja, buduća članica EU-a, govori jedinstvenim glasom i da se u toj državi poštuju državne ustanove. Prema tome očekujem ustavne promjene, uz potpuno poštivanje Daytonskog sporazuma', rekao je Rehn.

Na novinarski upit tko usporava pozitivne procese u BiH, Rehn je izbjegao izravno odgovoriti, ali je rekao da je njegova 'najgora noćna mora stanje u kojem BiH usporava procese unutar EU-a zbog neslaganja njezinih političkih vođa'. Silajdžić je zatim zamjerio Rehnu što izbjegava imenovati krivca.

'Zamolio sam Rehna da kaže tko to i što blokira u BiH te na koga se odnose nacionalističke izjave, ali odgovor nisam dobio. I u tome jest problem. Moja noćna mora je takav odnos prema BiH. Drugim riječima, prihvatite ono što je sada na terenu, što je učinjeno genocidom i etničkim čišćenjem i mi se ne ćemo miješati i sve će biti u redu. Oni koji traže pravdu, oni remete EU i svjetski mir. To sam rekao u UN-u, to kažem i ovdje. Ovakav odnos mora prestati', kazao je Silajdžić. Pri tomu je Silajdžić, obrativši se Rehnu, pozvao povjerenika za proširenje EU-a da jednom 'zauvijek kaže tko ne voli BiH'.

'U popisu stanovništva, primjerice, imamo tzv. glavne kategorije koje se tiču socijalnog i ekonomskog statusa i to svaka država mora učiniti. Evo, ja sam za to da se provede taj popis, ali Nebojša Radmanović (srpski član Predsjedništva BiH) nije, jer Vlada Republike Srpske (RS) ne će da popis stanovništva bude urađen bez etničkih kriterija. Spreman sam da učinimo ono što EU od nas traži, da provedemo 24 prioriteta europskog partnerstva, ali Vlada RS-a nije. Dakle, jednom zauvijek kažite: tko to ne voli BiH, tko ne radi u njezinu interesu i tko to otvara predstavništva po svijetu preuzimajući vođenje vanjske politike od ustanova BiH', zapitao je Silajdžić, aludirajući na najave premijera RS-a Milorada Dodika da će nastaviti otvarati predstavništva tog entiteta u inozemstvu.

Rehn je odgovorio da je 'neslaganje političara u BiH unutarnja stvar BiH' i da se EU neće u to miješati.

'Kad je u pitanju popis stanovništva, uvjeti EU-a su jasni i svaka ih zemlja koja želi postati članicom EU-a mora ispuniti. Ti podatci se odnose isključivo na pitanje ekonomskog i socijalnog statusa. Molim vas, dogovorite se o tome kako provesti popis stanovništva i provedite ga što prije jer je to nama potrebno', završio je Rehn polemiku sa Silajdžićem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene