Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni odlukom

Hrvatski dužnosnici i institucije protiv smještaja obitelji bivših boraca IS-a kod Mostara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više hrvatskih dužnosnika i institucija usprotivilo se u petak mogućnosti da se u Mostaru smjeste članovi obitelji bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države (IS) koji se vraćaju iz Sirije i Iraka ističući kako bi se na taj način narušila sigurnosna situacija u tom gradu i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Nakon što je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac iz vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) najavila bi se obitelji radikalnih islamista mogle smještati u Centar za izbjeglice sjeverno iz Mostara, vrlo oštro joj je odgovorio kolega iz Vijeća ministara na čelu resora pravosuđa Josip Grubeša.

"Nedopustivo je da se u prihvatni centar u sjevernom dijelu Mostara smjeste obitelji bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države koje se vraćaju iz Sirije i Iraka", navodi se u pisanoj izjavi ministra pravosuđa BiH. Pri tome se pojašnjava kako ministrica Borovac 'nije nadležna za upućivanje obitelji bivših terorista u prihvatni centar Salakovac, niti iza takve njezine izjave stoji Vijeće ministara BiH'.

On je čak naveo kako oni uopće nisu interes države Bosne i Hercegovine.

"Ne vidim zašto bi oni ili njihov smještaj bili interes države BiH. Nećemo dopustiti da se obitelji povratnika sa stranih ratišta stave ispred ozbiljno ugroženih obitelji u BiH koje poštenim radom pokušavaju prehraniti svoje članove i koji svojim postupanjem ne ugrožavaju položaj BiH u svijetu", istaknuo je Grubeša.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U LICI Međusobni obračun ilegalnih migranata? Jedan muškarac teže ozlijeđen, a trojica zadobila lakše ozljede

Šesnaest hrvatskih zastupnika u skupštini HNŽ-a potpisalo je otvoreno pismo ministrici Borovac tvrdeći da njezina inicijativa čak nosi i kaznenu odgovornost.

"Jučerašnji poziv i aktivnosti koje ste provodili u Mostaru zapravo ne znače ništa drugo već ponovni pokušaj destabilizacije sigurnosnog stanja i zlonamjernog djelovanja u ovom dijelu Hercegovine", navodi se u pismu hrvatskih zastupnika upućenom državnoj ministrici iz najveće bošnjačke stranke.

"Odgovorno tvrdimo kako nam ne trebaju niti migranti koje sad pozivate da se iz Tuzle i Bihaća presele u Mostar, niti sljedbenici kulture ratovanja koji bi se prema vašem političkom djelovanju trebali doseliti u Salakovac", navodi se u pismu.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije naveli su kako su samo migranti koji su smješteni sjeverno od Mostara izazvali 152 kaznena i prekršajna djela u posljednjih godinu dana, te da ne žele nove sigurnosne prijetnje s dolaskom boraca IS-a i njihovih obitelji u grad na Neretvi.

Pročitajte i ovo Kamera granične policije (Foto: Dnevnik.hr) dobro uvježbani i opremljeni Policija svim sredstvima čuva našu granicu: Pomaže im oprema vrijedna milijardu kuna, ali ključ uspjeha leži drugdje

"Možemo samo reći da ne želimo nove sigurnosne probleme, a posebice ako se izazivaju jednostrano, paušalno i ni na čemu utemeljenom prebacivanju problema u tuđe dvorište", navodi MUP Hercegovačko-neretvanske županije.

Borovac je jučer u Mostaru rekla kako je centar za prihvat izbjeglica BiH u sjevernom dijelu toga grada "moguća opcija" za smještaj obitelji bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države (IS) koje se vraćaju iz Sirije i Iraka.

Prema medijskim izvorima na području Sirije trenutačno boravi oko tri stotine osoba podrijetlom iz Bosne i Hercegovine a među njima je dvije stotine djece.

Vlasti u BiH i sigurnosne agencije imaju informacije da je u zarobljeničkim logorima u Siriji najmanje 50 muškaraca koji su se borili u islamističkim terorističkim organizacijama te još toliko žena.

Ranije se nagađalo da je ondje i 80-ero djece čiji su roditelji iz BiH, no prema sadašnjoj procjeni njihov je broj znatno veći, čak 200 djece. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene