Policija u Mostaru (Foto: Zoran Grizelj/VLM/PIXSELL)
Policija u Mostaru (Foto: Zoran Grizelj/VLM/PIXSELL) Foto: Zoran Grizelj/VLM/PIXSELL

Više hrvatskih dužnosnika i institucija usprotivilo se u petak mogućnosti da se u Mostaru smjeste članovi obitelji bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države (IS) koji se vraćaju iz Sirije i Iraka ističući kako bi se na taj način narušila sigurnosna situacija u tom gradu i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.


Nakon što je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac iz vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) najavila bi se obitelji radikalnih islamista mogle smještati u Centar za izbjeglice sjeverno iz Mostara, vrlo oštro joj je odgovorio kolega iz Vijeća ministara na čelu resora pravosuđa Josip Grubeša.

"Nedopustivo je da se u prihvatni centar u sjevernom dijelu Mostara smjeste obitelji bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države koje se vraćaju iz Sirije i Iraka", navodi se u pisanoj izjavi ministra pravosuđa BiH. Pri tome se pojašnjava kako ministrica Borovac 'nije nadležna za upućivanje obitelji bivših terorista u prihvatni centar Salakovac, niti iza takve njezine izjave stoji Vijeće ministara BiH'.

On je čak naveo kako oni uopće nisu interes države Bosne i Hercegovine.

"Ne vidim zašto bi oni ili njihov smještaj bili interes države BiH. Nećemo dopustiti da se obitelji povratnika sa stranih ratišta stave ispred ozbiljno ugroženih obitelji u BiH koje poštenim radom pokušavaju prehraniti svoje članove i koji svojim postupanjem ne ugrožavaju položaj BiH u svijetu", istaknuo je Grubeša.

Policijsko privođenje migranta, ilustracija (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Međusobni obračun ilegalnih migranata? Jedan muškarac teže ozlijeđen, a trojica zadobila lakše ozljede

Šesnaest hrvatskih zastupnika u skupštini HNŽ-a potpisalo je otvoreno pismo ministrici Borovac tvrdeći da njezina inicijativa čak nosi i kaznenu odgovornost.

"Jučerašnji poziv i aktivnosti koje ste provodili u Mostaru zapravo ne znače ništa drugo već ponovni pokušaj destabilizacije sigurnosnog stanja i zlonamjernog djelovanja u ovom dijelu Hercegovine", navodi se u pismu hrvatskih zastupnika upućenom državnoj ministrici iz najveće bošnjačke stranke.

"Odgovorno tvrdimo kako nam ne trebaju niti migranti koje sad pozivate da se iz Tuzle i Bihaća presele u Mostar, niti sljedbenici kulture ratovanja koji bi se prema vašem političkom djelovanju trebali doseliti u Salakovac", navodi se u pismu.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije naveli su kako su samo migranti koji su smješteni sjeverno od Mostara izazvali 152 kaznena i prekršajna djela u posljednjih godinu dana, te da ne žele nove sigurnosne prijetnje s dolaskom boraca IS-a i njihovih obitelji u grad na Neretvi.

Kamera granične policije (Foto: Dnevnik.hr) Policija svim sredstvima čuva našu granicu: Pomaže im oprema vrijedna milijardu kuna, ali ključ uspjeha leži drugdje

"Možemo samo reći da ne želimo nove sigurnosne probleme, a posebice ako se izazivaju jednostrano, paušalno i ni na čemu utemeljenom prebacivanju problema u tuđe dvorište", navodi MUP Hercegovačko-neretvanske županije.

Borovac je jučer u Mostaru rekla kako je centar za prihvat izbjeglica BiH u sjevernom dijelu toga grada "moguća opcija" za smještaj obitelji bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države (IS) koje se vraćaju iz Sirije i Iraka.

Prema medijskim izvorima na području Sirije trenutačno boravi oko tri stotine osoba podrijetlom iz Bosne i Hercegovine a među njima je dvije stotine djece.

Vlasti u BiH i sigurnosne agencije imaju informacije da je u zarobljeničkim logorima u Siriji najmanje 50 muškaraca koji su se borili u islamističkim terorističkim organizacijama te još toliko žena.

Ranije se nagađalo da je ondje i 80-ero djece čiji su roditelji iz BiH, no prema sadašnjoj procjeni njihov je broj znatno veći, čak 200 djece. (Hina)