Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne odustaje od odvajanja RS-a

Dodik bi najradije protjerao zapadne diplomate: "Žao mi je što BiH nema kapacitet za to"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovo je u petak promijenio mišljenje i kazao kako sada inzistira na ukidanju zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina kao preduvjetu za prestanak blokade rada tijela državne vlasti.

"Zakon se mora povući i to je jedini uvjet (za deblokadu)", kazao je Dodik novinarima u Sarajevu nakon što su se on i druga dva člana Predsjedništva BiH sastala s posebnim američkim izaslanikom Matthewom Palmerom i ravnateljicom odjela za Europu pri službi za vanjske poslove EU Angelinom Eichhorst.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Rizik na Balkanu Američki obavještajci strahuju zbog Dodika: "Njegovi potezi mogu dovesti do nasilnih sukoba, mirovne snage bile bi nadvladane" Milorad Dodik Nema pomaka Vidno ljutit Dodik: "Razgovori koji su počeli u ponedjeljak ne vode nikamo. Svi su se vratili na početne pozicije"

Ranije je Dodik inzistirao na ukidanju nekih presuda Ustavnog suda BiH koje smatra spornim po interese Republike Srpske, no to sada nije spominjao. Komentirajući razgovore s Palmerom i Eichhorst, posvećene izmjenama izbornog zakona BiH, kazao je kako podupire svaki dogovor kojega se postigne između Hrvata i Bošnjaka vezan za način biranja članova Predsjedništva BiH i zastupnika u domovima naroda.

Dužnosnici američke i europske diplomacije u četvrtak i petak u Sarajevu su obavili seriju razgovora sa stranačkim čelnicima iz BiH u nastojanju da ih privole na dogovor o reformi izbornog sustava.

Zatražio potporu za odvajanje RS-a od BiH

Dodik je istodobno tražio da mu glavni odbor njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je zasjedao na Palama, dade potporu za provedbu plana faktičkog odvajanja RS od BiH kroz usvajanje zakona kojima bi se osporilo funkcioniranje oružanih snaga BiH, državnih sigurnosnih agencija te pravosudnih tijela, kao i prikupljanje poreza i carina na razini BiH.

Glavni odbor SNSD-a jednoglasno je podupro takve prijedloge, a Dodik je najavio kako će se o zakonima u parlamentu RS raspravljati 15. studenog.

Međunarodna zajednica neće mirno promatrati

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u četvrtak je upozorio kako međunarodna zajednica neće mirno promatrati postupke koji bi vodili k osporavanju integriteta BiH, dok je posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar, tijekom rasprave o stanju u toj regiji, pred Kongresom SAD potvrdio kako administracija predsjednika Joea Bidena smatra Dodikovu retoriku i postupke opasnima.

"Jednostrano povlačenje iz središnjih institucija je opasno i bezobzirno. Radimo s našim europskim partnerima, NATO-om, EUFOR-om i Uredom visokog predstavnika u BiH (OHR) da se to ne dogodi", kazao je tada Escobar dodajući kako će takvi postupci imati posljedice uključujući sankcije za odgovorne pojedince.

Komentirajući Escobarovo upozorenje Dodik je u petak kazao kako se američki diplomat miješa u unutarnje poslove BiH time što "poziva političare u BiH, daje im naloge i prijeti".

Kazao je kako žali jer BiH nema kapaciteta da se tome usprotivi, poput turskog predsjednika Erdogana koji je nedavno zaprijetio protjerivanjem deset zapadnih veleposlanika iz Ankare zbog njihovih primjedbi na djelovanje turskog pravosuđa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene