Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SA SASTANKA NA PANTOVČAKU

Dodik otkrio detalje sastanka s Milanovićem: "Razgovarali smo tri sata..."

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je u srijedu kako on i hrvatski predsjednik Zoran Milanović dijele zajednička stajališta o stanju u BiH te ustvrdio da su se tijekom jučerašnjeg susreta u potpunosti složili da postojeće probleme treba rješavati, ali je dodao da od svojih planova za faktičku secesiju RS od BiH ne odustaje.

Milorad Dodik, kojega je Zoran Milanović u utorak primio u svojstvu "predstavnika srpskog naroda" u BiH, kazao je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kako je razgovor potrajao tri sata te kako je bio korektan. Milanović ga je, kako je kazao, pritom upoznao sa stanjem u Hrvatskoj i Europskoj uniji te su "približili zajednička stajališta".

"Razgovor je rezultirati približavanjem i utvrđivanjem zajedničkih stajališta, a to je da je neophodno osigurati stabilno i sigurno okruženje u BiH koje je preduvjet i regionalne stabilnosti te da stabilnost nije ako neki pokušavaju aktualna neslaganja u BiH iskoristiti kao način da destabiliziraju situaciju kriveći druge, a u biti imajući nakanu da kroz to još više... razgrade prava konstitutivnih naroda u BiH", kazao je Dodik.

Njegova je teza kako i on i Milanović dijele stajalište o važnosti uloge konstitutivnih naroda u BiH, koji opet imaju pravo na jednak način biti zastupljeni u tijelima vlasti.

"Taj stav nama odgovara. Upoznao sam Milanovića s ustavnim položajem i ovlastima (entiteta) i kako su one dezavuirane u neregularnom političkom okruženju punom prijetnje međunarodne sile koja nije bila utemeljena na vladavini prava", kazao je Dodik dodajući kako je siguran da hrvatski predsjednik takve tvrdnje "dobro razumije".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U CILJU STABILNOSTI Novi susret oko BiH na Pantovčaku: Milanović se sastao s Dodikom

Poručio je kako RS nema namjeru samo promatrati daljnje oduzimanje prava, a tvrdi da on sada ne ruši ustavni poredak BiH jer je on odavno srušen, dok se se sada vodi politička borba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najavio donošenje zakona Dodik ne odustaje od samostalne Republike Srpske, Beograd mu obećao potporu: "Srbi mogu biti sami na svome"

Pred novinarima je ponovio kako stoga u RS-u intenzivno rade na pripremi novih zakona kojima planiraju onemogućiti funkcioniranje oružanih snaga BiH, državnog pravosuđa, policijskih agencija te blokirati prikupljanje poreza i carina na razini BiH.

"Koalicijska većina ima dovoljno kapaciteta za donošenje odluka i sve odluke koje smo najavili ćemo i donijeti", kazao je Dodik naznačivši kako će se o ovim zakonima i odlukama u parlamentu RS raspravljati sredinom studenog.

Ured hrvatskog predsjednika izvijestio je u utorak o jučerašnjem sastanku hrvatskog predsjednika s Miloradom Dodikom, predstavnikom srpskog naroda u BiH. Navodeći šturo da je riječ o nastavku aktivnosti Predsjednika Republike u cilju stabilnosti i funkcioniranja BiH te ostvarenja legitimnog predstavljanja sva tri konstitutivna naroda u skladu s Daytonskim sporazumom, Ured podsjeća da je Milanović s tim ciljem ranije održao sastanke s Bakirom Izetbegovićem, predstavnikom bošnjačkog naroda i Draganom Čovićem, predstavnikom hrvatskog naroda u BiH.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene