Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je u srijedu kako on i hrvatski predsjednik Zoran Milanović dijele zajednička stajališta o stanju u BiH te ustvrdio da su se tijekom jučerašnjeg susreta u potpunosti složili da postojeće probleme treba rješavati, ali je dodao da od svojih planova za faktičku secesiju RS od BiH ne odustaje.


Milorad Dodik, kojega je Zoran Milanović u utorak primio u svojstvu "predstavnika srpskog naroda" u BiH, kazao je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kako je razgovor potrajao tri sata te kako je bio korektan. Milanović ga je, kako je kazao, pritom upoznao sa stanjem u Hrvatskoj i Europskoj uniji te su "približili zajednička stajališta".

"Razgovor je rezultirati približavanjem i utvrđivanjem zajedničkih stajališta, a to je da je neophodno osigurati stabilno i sigurno okruženje u BiH koje je preduvjet i regionalne stabilnosti te da stabilnost nije ako neki pokušavaju aktualna neslaganja u BiH iskoristiti kao način da destabiliziraju situaciju kriveći druge, a u biti imajući nakanu da kroz to još više... razgrade prava konstitutivnih naroda u BiH", kazao je Dodik.

Njegova je teza kako i on i Milanović dijele stajalište o važnosti uloge konstitutivnih naroda u BiH, koji opet imaju pravo na jednak način biti zastupljeni u tijelima vlasti.

"Taj stav nama odgovara. Upoznao sam Milanovića s ustavnim položajem i ovlastima (entiteta) i kako su one dezavuirane u neregularnom političkom okruženju punom prijetnje međunarodne sile koja nije bila utemeljena na vladavini prava", kazao je Dodik dodajući kako je siguran da hrvatski predsjednik takve tvrdnje "dobro razumije".

Milorad Dodik i Zoran Milanović - 1 Novi susret oko BiH na Pantovčaku: Milanović se sastao s Dodikom

Poručio je kako RS nema namjeru samo promatrati daljnje oduzimanje prava, a tvrdi da on sada ne ruši ustavni poredak BiH jer je on odavno srušen, dok se se sada vodi politička borba.

Milorad Dodik Dodik ne odustaje od samostalne Republike Srpske, Beograd mu obećao potporu: "Srbi mogu biti sami na svome"

Pred novinarima je ponovio kako stoga u RS-u intenzivno rade na pripremi novih zakona kojima planiraju onemogućiti funkcioniranje oružanih snaga BiH, državnog pravosuđa, policijskih agencija te blokirati prikupljanje poreza i carina na razini BiH.

"Koalicijska većina ima dovoljno kapaciteta za donošenje odluka i sve odluke koje smo najavili ćemo i donijeti", kazao je Dodik naznačivši kako će se o ovim zakonima i odlukama u parlamentu RS raspravljati sredinom studenog.

Ured hrvatskog predsjednika izvijestio je u utorak o jučerašnjem sastanku hrvatskog predsjednika s Miloradom Dodikom, predstavnikom srpskog naroda u BiH. Navodeći šturo da je riječ o nastavku aktivnosti Predsjednika Republike u cilju stabilnosti i funkcioniranja BiH te ostvarenja legitimnog predstavljanja sva tri konstitutivna naroda u skladu s Daytonskim sporazumom, Ured podsjeća da je Milanović s tim ciljem ranije održao sastanke s Bakirom Izetbegovićem, predstavnikom bošnjačkog naroda i Draganom Čovićem, predstavnikom hrvatskog naroda u BiH.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju