Joe Biden
Joe Biden Foto: DNEVNIK.hr

Američki predsjednik Joe Biden branio je kaotično američko povlačenje iz Afganistana u govoru u UN-u u utorak, obrazlažući kako je nužno da se fokus američke politike okrene s antidemokratskih sustava i usredotoči na globalne izazove; pandemiju koronavirusa i klimatske promjene.


''Završili smo 20 godina sukoba u Afganistanu i doba nemilosrdnog rata, otvaramo novo doba nemilosrdne diplomacije", rekao je američki predsjednik Joe Biden, nastupivši prvi put kao predsjednik na Općoj skupštini UN-a.

Suočavajući se s kritikama zbog povlačenja iz Afganistana, Biden je obećao braniti američke nacionalne interese, no rekao je da "misija mora biti jasna i ostvariva", a da se američka vojska "ne smije koristiti kao odgovor na svaki problem koji vidimo u svijetu".

Biden se nada da će iznijeti uvjerljiv dokaz da Sjedinjene Države ostaju pouzdan saveznik svojim partnerima širom svijeta nakon godina politike "America First", koju je vodio njegov republikanski prethodnik Donald Trump.

Joe Biden o situaciji u Afganistanu Biden opet morao braniti američko povlačenje iz Kabula: "Predugo smo bili u ratu"
Koronavirus u Njemačkoj Koje je podrijetlo COVID-a 19? Procurili detalji povjerljivog izvješća koje je Biden tražio od tajnih službi

Biden je rekao da se svijet suočava s odlučujućim desetljećem i da će rješavanje različitih izazova "ovisiti o našoj sposobnosti da prepoznamo da smo dio zajedničkog čovječanstva".

Rekao je da "umjesto da se i dalje borimo u ratovima iz prošlosti, uprimo pogled" u izazove poput globalne pandemije, rješavanja klimatskih promjena, kibernetičkih prijetnji i upravljanja promjenom "globalne dinamike moći".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju