Anthony Fauci
Anthony Fauci Foto: Afp

Izabrani američki predsjednik Joe Biden pozvao je u četvrtak vodećeg američkog stručnjaka za zarazne bolesti Anthonyja Faucija da se pridruži njegovom timu za borbu protiv pandemije.


Biden je Faucija pozvao da ostane na mjestu glavnog medicinskog savjetnika nakon što on 20. siječnja i službeno preuzme dužnost.

Vezani članci William Burns Biden imenovao bivšeg diplomata Burnsa šefom CIA-e: "Dijeli moje duboko uvjerenje da obavještajni podaci moraju biti apolitični" Joe Biden Biden otkrio članove grupe za borbu s koronavirusom: Skupinom će zajednički predsjedati Obamin prvi čovjek zdravstva i najveći Trumpov kritičar

Fauci, dugogodišnji ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, razgovarao je s Bidenom i njegovim timom o pripremama za borbu protiv koronavirusa, potvrdio je Biden u razgovoru za CNN.

"Zamolio sam ga da ostane na istom položaju koji je imao pod nekolicinom predsjednika, da bude moj glavni medicinski savjetnik i dio mog COVID tima", rekao je Biden. Izabrani predsjednik je također rekao da će se cijepiti čim Fauci kaže da je cjepivo za COVID-19 sigurno, te da će to rado učiniti pred kamerama.

"Važno je američkom narodu pokazati da je cjepivo sigurno", dodao je Biden.

Rješavanje zdravstvene i ekonomske krize prioriteti su Bidena koji 20. siječnja preuzima dužnost predsjednika. SAD se proteklih tjedana suočava s eksplozijom broja novozaraženih i hospitaliziranih koji je prešao rekordnih 100 tisuća. U SAD-u je od početka epidemije umrlo oko 273.000 ljudi.

Do razbuktavanja epidemije dolazi u vrijeme kada je na vidiku početak cijepljenja protiv COVIDA-19. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti očekuje da bi jedno ili više cjepiva moglo biti dostupno do kraja godine.

Bivši američki predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton izjavili su da su se spremni javno cijepiti kako bi na to potaknuli sugrađane.

Barack Obama (59) je rekao da u "potpunosti vjeruje" zdravstvenim vlastima zemlje uključujući Faucija. "Ako mi Anthony Fauci kaže da je cjepivo sigurno i da štiti od covida, neću oklijevati", izjavio je Obama.