Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odgovor na pandemiju

''Možemo pobijediti COVID-19 i to ćemo učiniti'': Biden uvodi nove mjere u borbi protiv koronavirusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvog punog radnog dana u Bijeloj kući, američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je pokrenuo inicijative za borbu protiv koronavirusa, što je njegov prioritet dok pokušava okrenuti stranicu nakon svog prethodnika Donalda Trumpa.

Bidenova vlada planira koordinirani federalni odgovor na koronavirus, kojemu je cilj vraćanje povjerenja u vlasti, raširenije cijepljenje i testiranje, otvaranje škola i borba protiv nejednakosti nastalih zbog pandemije.

Pročitajte i ovo Joe Biden Rastu tenzije Biden prekinuo put zbog iranskih prijetnji: "Posvećeni smo obrani Izraela i podržat ćemo ga" Joe i Jill Biden Biden pod maskom Korona u Bijeloj kući: Prva dama pozitivna, otkriveno u kakvu je stanju

''Možemo pobijediti COVID-19 i to ćemo učiniti. Amerika zaslužuje odgovor na pandemiju koji je vođen znanošću, podacima i javnim zdravstvom, a ne politikom'', priopćila je Bijela kuća o nacionalnoj strategiji nove vlade protiv virusa.

Biden će kasnije u četvrtak potpisati niz izvršnih uredbi vezanih za pandemiju, poput obveznog nošenja maski u zračnim lukama i u javnom prometu. Održat će i obraćanje na temu COVID-19.

Koronavirus u SAD-u odnio 405 tisuća života

Taj je virus u SAD-u dosad zarazio 24 milijuna ljudi te ih usmrtio više od 405 tisuća, najviše na svijetu. Trump je često umanjivao ozbiljnost pandemije, a demokratski predsjednik borbu protiv nje odredio je kao svoj prioritet, uz oživljavanje gospodarstva i dokidanje rasne nejednakosti.

Biden je u srijedu, nekoliko sati nakon stupanja na vlast, potpisao 15 izvršnih uredbi, a velik dio njih ukida odluke predsjednika Trumpa.

Među odlukama je ona o obveznom nošenju maski na teritoriju federalnih institucija i povratak SAD-a u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO). Novi predsjednik vraća Ameriku i u Pariški klimatski sporazum i ukinuo je zabranu putovanja iz nekoliko većinski muslimanskih zemalja.

U sklopu deset novih uredbi Biden će ubrzati testiranje, baviti se nestašicama potrepština, uspostaviti protokole za međunarodne putnike te usmjeriti resurse za teško pogođene manjinske zajednice.

Obećao je i da će u prvih 100 dana mandata cijepiti 100 milijuna Amerikanaca, proširivši program cijepljenja na učitelje i zaposlenike trgovina. U četvrtak će direktivom iskazati namjeru SAD-a da se pridruži inicijativi COVAX, kojoj je cilj slanje cjepiva u siromašnije države, rekao je WHO-u Bidenov glavni medicinski savjetnik Anthony Fauci, koji će se kasnije u četvrtak obratiti novinarima u Bijeloj kući.

Bidenova vlada najavljuje da će u idućih deset dana donijeti dodatne uredbe o zdravstvu, gospodarstvu, imigraciji i klimatskim promjenama.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene