Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik SAD-a Joe Biden proslavio je u nedjelju 245. rođendan države otvorivši vrata Bijele kuće i pozvavši Amerikance da se cijepe kako bi se okončala pandemija COVID-a.


"Ove je godine četvrti srpnja dan posebnog slavlja jer izlazimo iz tame ... godine pandemije i izolacije, godine boli, straha i tužnih gubitaka", rekao je Biden na okupljanju u Bijeloj kući za otprilike 1000 ljudi, uključujući vojne obitelji i ljude koji su se borili protiv COVID-19.

Vezani članci Joe Biden primio treću dozu cjepiva protiv COVID-a Želi potaknuti Amerikance da učine isto: Joe Biden primio treću dozu cjepiva protiv COVID-a Kabul Biden pod pritiskom, traži se više vremena za provođenje evakuacije

Najveći događaj u Bijeloj kući otkako je Biden preuzeo dužnost u siječnju bio je usmjeren na to da Amerikancima pruži nešto za proslavu dok se život postupno normalizira nakon pandemije koronavirusa u kojoj je umrlo više od 600.000 Amerikanaca.

No dosad nije ispunjen Bidenov cilj da 70 posto odraslih u SAD-u do nedjelje dobije barem jedno cjepivo. Brojka se kreće oko 67 posto jer se neki ljudi opiru cijepljenju, što izaziva zabrinutost zdravstvenih vlasti, s obzirom na to da agresivnija delta-varijanta virusa prijeti novim valom pandemije.

Biden je u govoru oplakivao umrle, pohvalio Amerikance koji su pomogli u hitnom odgovoru na pandemiju i poručio da su cjepiva najbolja obrana od novih varijanta virusa.

"To je nešto najdomoljubnije što možete učiniti", rekao je Biden o cijepljenju.

Istaknuo je i da koronavirus "više ne paralizira našu naciju i u našoj je moći osigurati da se to više nikada ne ponovi".

Prošle su godine zbog pandemije otkazane gotovo sve proslave povezane s proglašenjem nezavisnosti od Britanije 1776. godine.

Nakon govora predsjednik i gosti pratili su 17-minutni vatromet iznad bazena Lincoln Memorial.