Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Joe Biden sastat će se u ponedjeljak u Bijeloj kući s izraelskim predsjednikom na odlasku Reuvenom Rivlinom te s njime razgovarati o američkim naporima da se ponovno uključe u iranski nuklearni sporazum te o formiranju nove izraelske vlade.


Sastanak će se održati samo nekoliko tjedana nakon što je Naftali Bennett preuzeo dužnost izraelskoga premijera, zamijenivši tako Benjamina Netanyahua. Američki dužnosnici dogovaraju sastanak Bidena i Bennetta koji bi se trebao održati za nekoliko tjedana.

Vezani članci Ivica Puljić Ivica Puljić o 20. obljetnici napada na New York: ''I danas se sjećam mirisa sprženih tijela i ruševina, pepela i grozne tišine" Sukobi u Gazi ne prestaju Svjedoci o užasu u pojasu Gaze: "Ovo što proživljavamo je nešto najgore što se može dogoditi ljudskom biću. Te scene ne možeš ni zamisliti dok ih ne vidiš"

Bidenov sastanak s Rivlinom održat će se dok u izraleskom i arapskim glavnim gradovima sve više raste zabrinutost zbog američkoga nastojanja da se ponovno uključi u Iranski nuklearni sporazum jer se boje da bi obnova sporazuma na kraju Teheranu omogućila da nabavi nuklearno oružje i tako ih izložila iranskoj vojnoj prijetnji.

Američki pokušaji da se oživi iranski nuklearni sporazum, nakon što ga je ondašnji predsjednik Donald Trump napustio 2018., sporo napreduju jer Teheran inzistira na tome da SAD ukinu sve gospodarske sankcije.

Izvor upućen u sastanak Biden-Rivlin rekao je kako očekuje da će Biden reći Rivlinu da SAD i Izrael dijele isti cilj, a to je da se Iranu ne dopusti da razvija nuklearno oružje te da će Biden naglasiti da SAD podupire pravo Izraela na samoobranu.

Dvojica čelnika trebala bi razgovarati i o izraelskom jedanaestodnevnom ratu s Gazom. SAD su se obvezale da će opskrbljivati izraelski obrambeni sustav Željezna kupola, koji je korišten u sukobu.

Rivlina će na dužnosti predsjednika, nakon sedmogodišnjega mandata, 7. srpnja zamijeniti Isaac Herzog.

Posjet SAD-u zadnje je Rivlinovo putovanje na dužnosti predsjednika. Sastat će se i s dužnosnicima u Ujedinjenim narodima u New Yorku te sa zastupnicima u Kongresu u Washingtonu.