Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sastana u bijeloj kući

Joe Biden i izraelski predsjednik Rivlin razgovarat će o Iranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Joe Biden sastat će se u ponedjeljak u Bijeloj kući s izraelskim predsjednikom na odlasku Reuvenom Rivlinom te s njime razgovarati o američkim naporima da se ponovno uključe u iranski nuklearni sporazum te o formiranju nove izraelske vlade.

Sastanak će se održati samo nekoliko tjedana nakon što je Naftali Bennett preuzeo dužnost izraelskoga premijera, zamijenivši tako Benjamina Netanyahua. Američki dužnosnici dogovaraju sastanak Bidena i Bennetta koji bi se trebao održati za nekoliko tjedana.

Pročitajte i ovo Donald Trump trumpove ludorije Ljude koji su upali na Kapitol nazvao je domoljubima pa ponovio zlokobnu prijetnju: "Ako ne pobijedim..." Zlata Hrvoj Šipek i Ivan Turudić tijekom Turudićeve prisege pred Saborom Osvrnula se i na Turudića Hrvoj Šipek: "Turudić do stupanja na dužnost nema nikakve ovlasti"

Bidenov sastanak s Rivlinom održat će se dok u izraleskom i arapskim glavnim gradovima sve više raste zabrinutost zbog američkoga nastojanja da se ponovno uključi u Iranski nuklearni sporazum jer se boje da bi obnova sporazuma na kraju Teheranu omogućila da nabavi nuklearno oružje i tako ih izložila iranskoj vojnoj prijetnji.

Američki pokušaji da se oživi iranski nuklearni sporazum, nakon što ga je ondašnji predsjednik Donald Trump napustio 2018., sporo napreduju jer Teheran inzistira na tome da SAD ukinu sve gospodarske sankcije.

Izvor upućen u sastanak Biden-Rivlin rekao je kako očekuje da će Biden reći Rivlinu da SAD i Izrael dijele isti cilj, a to je da se Iranu ne dopusti da razvija nuklearno oružje te da će Biden naglasiti da SAD podupire pravo Izraela na samoobranu.

Dvojica čelnika trebala bi razgovarati i o izraelskom jedanaestodnevnom ratu s Gazom. SAD su se obvezale da će opskrbljivati izraelski obrambeni sustav Željezna kupola, koji je korišten u sukobu.

Rivlina će na dužnosti predsjednika, nakon sedmogodišnjega mandata, 7. srpnja zamijeniti Isaac Herzog.

Posjet SAD-u zadnje je Rivlinovo putovanje na dužnosti predsjednika. Sastat će se i s dužnosnicima u Ujedinjenim narodima u New Yorku te sa zastupnicima u Kongresu u Washingtonu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene