Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Krhka' koalicija

Berlusconijevi saveznici prijete rušenjem vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saveznici Silvija Berlusconija zaoštrili su u utorak upozorenja da će srušiti nestabilnu talijansku vladajuću koaliciju ako zastupnici centra i ljevice odbiju odgoditi saslušanje oko izbacivanja bivšeg premijera iz parlamenta.

Senatski odbor koji će odlučiti treba li Berlusconiju oduzeti njegovo mjesto u gornjem domu parlamenta nakon prošlomjesečne sudske presude zbog porezne prijevare nastavlja s s radom u 20:00 sati nakon prvog sastanka u ponedjeljak.

No, napetosti su već eskalirale. Francesco Nitto Palma, senator iz Berlusconijeve stranke Narod slobode (PDL), optužio je članove odbora da izazivaju rat inzistiranjem na tome da brzo završe saslušanja.

Jesu li to puke prijetnje nije još jasno, no slučaj je ponovno potvrdio koliko je talijanska politička stabilnost povezana s osobnom Berlusconijevom sudbinom, 20 godina nakon što je ušao u politiku. Spor otežava i gospodarske reforme u zemlji, što zabrinjava mnoge daleko izvan talijanskih granica.

Čak i prije nego je odbor počeo s radom, pojavile su se nesuglasice među glavnim koalicijskim partnerima. Članovi Naroda slobode predložili su odgodu dok Berlusconijevu žalbu na sudsku presudu ne razmotri Europski sud za ljudska prava.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Pogreb Silvija Berlusconija - 4 Pokopan Berlusconi FOTO Podjele i na dan pogreba: "Bio je čovjek sa željom za životom, željom za ljubavi"

>> Berlusconi priprema OSVETU

To je odbila Demokratska stranka, koja ima najviše članova u odboru od ukupno 23, optuživši desni centar da time samo želi odgoditi odluku za nekoliko mjeseci.

Renato Brunetta iz PDL-a rekao je da će se krhka vladajuća koalicija raspasti ako Demokratska stranka i Pokret pet zvjezdica Beppea Grilla ne popuste.

'Ako Demokratska stranka i Grillovi ljudi večeras odluče da će glasovati protiv prijedloga, Demokratska stranka srušit će Lettinu vladu', rekao je.

Hoće li vladina kriza dovesti do novih izbora nije izvjesno, jer se tomu protivi predsjednik države Giorgio Napolitano.

Ako PDL provede svoju prijetnju, Napolitano bi mogao nadgledati formiranje nove vlade oko Demokratske stranke uz potporu disidenata s desnog centra ili Pokreta pet zvjezdica.

Desni centar tvrdi da je Berlusconi žrtva ljevičarskih sudaca te da tzv. Severinov zakon po kojem bi mogao biti izbačen iz Senata ne vrijedi u njegovu slučaju jer je donesen tek prošle godine, nakon događaja za koje osuđen. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene