Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova kriza u talijanskoj Vladi

Berlusconijeva ministrica Carfagna najavila ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski premijer Silvio Berlusconi pod novim je pritiskom, pošto je ministrica za ravnopravnost spolova u njegovu kabinetu Mara Carfagna za današnje izdanje napuljskog lista Il Mattino izjavila kako najavljuje ostavku na dosadašnju dužnost.

Objasnila je kako napušta vladu zbog svojeg nedovoljnog utjecaja na dugotrajan problem s odlagalištima otpada u Napulju i planova o izgradnji spalionice u njezinu rodnome gradu Salernu. 74-godišnjeg Berlusconija 'pritišću' i drugi problemi, poput niza seksualnih skandala, kao i nedavna odluka njegova bivšeg saveznika Gianfranca Finija da istupi iz vlade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Šok u Splitu zbog ostavke Tko je novi šef splitske policije? "Pamti ga se i kao glavnog ravnatelja policije s najkraćim stažem"

>> Berlusconi 'dodao' penis na kip boga Marsa

Glasanje o povjerenju talijanskoj vladi trebalo bi se održati 14. prosinca. Poraz u Senatu, ali i u Zastupničkom domu, premijera bi Berlusconija, koji je do sada 'odradio' tri mandata, mogao prisiliti da podnese ostavku na dužnost.

Niti Fini više ne daje podršku Berlusconiju

Fini je prekinuo odnose s Berlusconijem krajem srpnja, napustivši Narod slobode, stranku koju su zajedno osnovali godinu dana ranije, kako bi osnovao vlastitu stranku. Razlaz je doveo Berlusconija u situaciju da nema sigurnu parlamentarnu većinu nakon što je Fini sa sobom poveo i 40 zastupnika u donjem domu i senatora.

Promatrači smatraju da će izglasavanje povjerenja vladi Berlusconi teško preživjeti s obzirom na to da njegova stranka Narod slobode i Sjeverna liga Umberta Bossija više nemaju potrebnu većinu u parlamentu. Finijev pokret Budućnost i sloboda neće podupirati Berlusconijevu vladu. Fini je bio jedan od osnivača Berlusconijeve stranke, ali nakon što je među njima došlo do razilaženja u mišljenjima, Fini se odmetnuo od kontroverznog premijera.

'Na suradnju s Berlusconijem pristat ćemo samo ukoliko on pristane na naše uvjete', rekao je Fini na političkom skupu svoje stranke održanom početkom mjeseca, a uvjeti su, među ostalim, poticaji za zapošljavanje i program oporavka gospodarstva na jugu Italije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene