Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Restauracija protiv logike

Berlusconi 'dodao' penis na kip boga Marsa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski premijer Silvio Berlusconi naredio je da se na kipu boga Marsa koji se nalazi u njegovoj rezidenciji nadogradi penis.

Pročitajte i ovo Screenshot Ukrali Božić VIDEO Uhićeni otmičari: Kidnapirali Isusa i sve snimili, za akciju imali zanimljivo objašnjenje Ukraden kip Isusa - 1 traga se za počiniteljem Netko je s četiri metra visokog križa u Zadru ukrao kip Isusa: "Mislim da je to čisto huliganstvo, ali i sotonizam"

Kip boga Marsa je, zajedno s kipom boginje Venere, pronađen u blizini Rima prije 100 godina, a nalaze se u dvorištu rimske Berlusconijeve rezidencije. Prilikom iskopavanje ustanovljeno je da bogu Marsu na ovom kipu nedostaje penis dok na Venerinom kipu nedostaje ruka. Berlusconi je naredio popravak kipova, a ovakva nadogradnja izazvala je proteste povjesničara umjetnosti, donosi BBC.

>> XXX antika: Kako su to činili Grci i Rimljani

>> Pronađena skulptura 'rimskog Elvisa' izrađena prije 1800 godina?

Povjesničari umjetnosti posljednjih godina smatraju kako se antičke skulpture ne smiju nadograđivati novim elementima bez obzira na to koliko su bile oštećene u nekom trenutku. Prije nekoliko stotina godina ovakve nadogradnje bile su uobičajene, a sada se to više ne radi. Osuda Berlusconijeva postupka je došla i zbog činjenice kako je ova restauracija koštala 73 tisuće eura, a talijanski premijer je radi ekonomske krize najavio smanjenje proračuna za kulturu u iznosu od 40%.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene