Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Berlusconi optužen za nestabilnost vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada je Silvio Berlusconi mijenjao talijanski izborni sustav četiri mjeseca prije izbora činilo se vjerojatnim da će ih izgubiti a oporba je izjavljivala da on time želi osigurati da iduća vlada bude preslaba da se održi na vlasti.

Nakon pada vlade premijera Romana Prodija analitičari kažu da Italija treba mijenjati izborni zakon ako želi izbjeći nestabilnost vlasti koja ju je pogađala od Drugog svjetskog rata.

Pročitajte i ovo Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora? Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

Čak i autor Berlusconijevih reformi, senator Roberto Calderoni, vjeruje da imaju mana. 

"Kažem vam otvoreno, ja sam ih napisao ali su glupost", rekao je član Sjeverne lige (Lega Nord) nekoliko mjeseci nakon što ih je parlament prihvatio.

Berlusconijeve promjene u prosincu 2005. vratile su proporcionalni sustav nakon mješovitog u kojem je bio ugrađen element većinskog sustava.

"Da ste predviđali pobjedu na izborima nikada se taj zakon ne bi mijenjao", rekao je tada Prodijev saveznik senator Gavino Angius.

Novi je sustav značio da kada je Prodi zahvaljujući malom broju glasova osvojio travanjske izbore da je većinu u gornjem domu parlamenta imao zahvaljujući samo dvojici senatora, što je svedeno na jednog nakon što je jedan senator centra prešao na drugu stranu.

Kada su dvojica ljevičarskih senatora Prodijeve koalicije u srijedu odbila dati glas podrške vladinoj vanjskoj politici on je izgubio i svoju krhku parlamentarnu većinu.

Predsjednik Giorgio Napolitano sada mora odlučiti kamo će Italija krenuti. On može zatražiti od Prodija ili nekoga drugoga da vodi novu vladu ili može objaviti prijevremene izbore.

Analitičari kažu da niti jedna od te dvije mogućnosti neće otkloniti nestabilnost koja je obilježavala suvremenu talijansku politiku i proizvela 61 vladu od 1945. godine.

"Vlada 'Prodi 2' bila bi samo bijedan klon vlade 'Prodi 1', bila bi beskorisna", ocijenio je Stefano Folli, komentator u poslovnom dnevniku Il Sole 24 Ore. "Neriješena pitanja i dalje bi bila na stolu: prije svih, financiranje misije u Afganistanu".

Vojnu misiju u Afganistanu podržava Prodi ali joj se žestoko protive neki ljevičari i bila je glavni razlog ostavke vlade u srijedu.

Niti novi izbori ne bi bili dovoljni da okončaju pat-poziciju, kažu
analitičari. 

"S prijevremenim izborima našli bi se u istoj situaciji, možda, s malo strpljenja, u roku od oko godine dana", ocjenjuje se u dnevnom listu La Stampa.

Javno se mišljenje nije mnogo promijenilo od prošle godine kada su izbori rezultirali podjelom od gotovo 50-50 između ljevice i desnice.

Franco Pavoncello s rimskog sveučilišta John Cabot za Reuters je izjavio da će se najvjerojatnije Prodi vratiti na vlast i pokušati na svoju stranu privući ponekog senatora iz oporbe.

To, kao ni obećanje Prodijevih frakcija sklonih zadjevicama da će se držati dogovorenog smjera, još neće biti dovoljno da osigura čvrstu vladajuću većinu.

"Ono što treba stvarno brzo učiniti je reforma izbornog sustava, stvoriti sustav koji će proizvesti snažniju većinu koja će biti u boljem položaju vladati nakon što bude izabrana", rekao je Pavoncello.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene