Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objavila berlinska bolnica

Otrovani Navaljni probudio se iz kome: "Skidamo ga s respiratora, odgovara na verbalne podražaje"

Berlinska bolnica u kojoj je ruski oporbenjak hospitaliziran na Twitteru je objavila kako mu se zdravstveno stanje poboljšava. Njemačka tvrdi da je otrovan novičokom, a službena Rusija niječe bilo kakvu umiješanost.

Ruski političar Aleksej Navaljni probudio se iz inducirane kome i stanje mu se poboljšalo, javili su iz berlinske bolnice u kojoj je hospitaliziran nakon, vjeruje se, trovanja novičokom.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Patriot Navaljni prije smrti dovršio autobiografiju, otkriveno kada će biti objavljena: "To je potpuna priča o njegovu životu" Ilustracija najteža odluka za roditelja Teško ozlijeđenog mladića htjeli isključiti s aparata za održavanje na životu, a onda ih je sve šokirao

"Skidamo ga s mehaničke ventilacije. Odgovara na verbalne podražaje", objavila je bolnica na Twitteru.

 

 

Podsjetimo, berlinski liječnici smatraju da je Navaljni otrovan novičokom, a Rusija niječe bilo kakvu povezanost s tim događajem.

Njemačka vlada misli da je Navaljni "nedvojbeno" otrovan u Rusiji tijekom predizborne kampanje nervnim otrovom tipa novičoka, tvari koja je u sovjetsko vrijeme izrađena u vojne svrhe.

Merkel ne isključuje zaustavljanje Sjevernog toka II zbog trovanja Navaljnog

Njemačka kancelarka Angela Merkel ne isključuje zaustavljanje gradnje plinovoda Sjeverni tok II kao reakciju na moguću upletenost službene Moskve u trovanje ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog, priopćeno je u ponedjeljak.

"Njemačka kancelarka smatra da bi bilo pogrešno nešto isključivati kao opciju", rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert na redovitoj vladinoj konferenciji za medije odgovarajući na pitanje razmišlja li Angela Merkel o ukidanju projekta Sjeverni tok II kao moguće sankcije Rusiji zbog navodne upletenosti u trovanje oporbenog političara Navaljnog.

Seibert je rekao kako kancelarka po ovom pitanju "tijesno surađuje" s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom.

Maas je jučer, kao jednu od mogućih sankcija u slučaju da se dokaže umiješanost službene Moskve u trovanje Navaljnog, spomenuo i zaustavljanje projekta Sjeverni tok II, kojem je većinski vlasnik ruska državna naftna kompanija Gazprom.

"Ja se nadam da nas Rusi neće prisiliti da promijenimo naše stajalište prema plinovodu Sjeverni tok II", rekao je Maas.

Seibert je danas naglasio kako je prerano govoriti o sankcijama Rusiji.

"Trenutačno se o ovoj temi i zajedničkoj reakciji raspravlja na razini EU-a", rekao je Seibert i dodao kako je "sada red na Rusiji" da razjasni svoju eventualnu ulogu u slučaju trovanja Navaljnog.

Otkako je njemačka kancelarka Angela Merkel prošle srijede objavila kako je nedvosmisleno dokazano da je oporbeni političar Navaljni otrovan bojnim otrovom novičok, u javnosti su se pokrenule špekulacije o mogućim novim sankcijama Rusiji te je pritom najčešće spominjan projekt u kojem zajednički sudjeluju Rusija te nekoliko zemalja EU-a, među kojima je i Njemačka.

Za zaustavljanje gradnje plinovoda, koji je 96 posto dovršen i kojim bi plin trebao proteći početkom sljedeće godine, najviše se založio predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Norbert Roetgen.

Projekt Sjeverni tok II sporan je jer protječe od Rusije i s kopnom se spaja na sjeveroistoku Njemačke zaobilazeći baltičke članice EU-a i Poljsku.

Protiv zaustavljanja projekta je manji partner Merkelina CDU-a u saveznoj vladi, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), koja je na vlasti u saveznoj pokrajini Mecklenburg-Prednje Pomorje, gdje Sjeverni tok II ulazi u Njemačku.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene