Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni Foto: Yuri KADOBNOV / AFP

Kremlj je osudio "apsurdne" pokušaje da se Rusiju optuži za trovanje oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, koji je u komi primljen u bolnicu u Njemačkoj, čija vlada tvrdi da je on žrtva nervnog otrova novičoka.


"Svaki pokušaj da se Rusiju na bilo koji način poveže s događajem neprihvatljiv je za nas", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Ti su pokušaji "apsurdni", ocijenio je.

Vezani članci Konferencija za medije ruskog predsjednika Putina - 3 Putin naredio masovno cijepljenje cijele populacije u Rusiji protiv koronavirusa Koronavirus u Rusiji U Rusiji otkriven prvi slučaj engleskog soja korone: Donio ga putnik koji se vratio iz Velike Britanije

Njemačka vlada misli da je Navaljni "nedvojbeno" otrovan u Rusiji tijekom predizborne kampanje nervnim otrovom tipa novičoka, tvari koja je u sovjetsko vrijeme izrađena u vojne svrhe.

Berlin i druge zapadne zemlje upiru prstom u ruske vlasti i traže od njih objašnjenje. Sukob se zaoštrio u nedjelju kada je Njemačka postavila ultimatum dajući Moskvi nekoliko dana da "objasni što se dogodilo".

Rusija pak predbacuje Berlinu da "oteže s istragom koju sam zahtijeva" jer ruskim vlastima nije poslao dokumente spisa.

Moskva, kaže Peskov, još nije primila dokumente, ali očekuje da će Njemačka "ovih dana" poslati Rusiji sve potrebne informacije.

"Nestrpljivo ih iščekujemo", dodao je.