Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanska policija zabranila je skup pripadnika tzv. Garde cara Lazara u Kuršumliji na jugu Srbije, u blizini granice s Kosovom, te uhitila vođu te organizacije Hadži Andreja Milića i dvojicu njezinih pripadnika.


Nekoliko desetina policajaca, pod opremom za razbijanje demonstracija, spriječilo je dvadesetak pripadnika garde da priđu srednjovjekovnom manastiru sv. Nikole u Kuršumliji. Vođa garde Milić i dvojica pripadnika potom su privedeni na dvosatno ispitivanje, nakon čega su odvedeni kod istražnog suca.

Vezani članci BiH: Uhićen zbog terorizma - 4 Na granici s Hrvatskom uhićen muškarac povezan s terorizmom Slika nije dostupna 'Garda cara Lazara' poziva u rat za Kosovo

Milić je prije toga novinarima izjavio da je garda, 's obzirom na
to da je situacija mirna, odgodila marš na Merdare (granicu Kosova i Srbije) i formiranje ratnog stožera', što su najavljivali proteklih tjedana. Prijetili su da, u slučaju da Albanci proglase neovisnost, na Kosovu 'neće ostati ni kamen na kamenu', te da neće poštedjeti ni žene i djecu.

'Neumjesno je uspoređivanje naše organizacije s Albanskom
nacionalnom armijom, jer je ta organizacija naoružana, a mi
nismo. Mi se samo zauzimamo za to da naša vojska i policija brane Kosovo', kazao je Milić novinarima, a prenosi agencija Beta.

Tzv. Garda cara Lazara osnovana je u svibnju ove godine s ciljem, kako je rečeno, organizacije dragovoljaca širom Srbije, koji bi u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova bili spremni oružjem braniti interese Srbije.

Pripadnici Garde tvrde da u njihovim redovima ima oko pet tisuća dragovoljaca, a policija je dosad u nekoliko navrata zabranjivala
njihove skupove.

Više nevladinih organizacija u Srbiji zatražilo je u utorak od
nadležnih tijela zabranu djelovanja Garde cara Lazara i drugih
ekstremističkih skupina u Srbiji, upozoravajući na to da činjenica da ta formacija još postoji ukazuje 'na opasnost da za njezin rad postoji podrška u višim instancama državne vlasti'. 

Svrha postojanja takvih organizacija u Srbiji nije samo da destabiliziraju stanje na Kosovu i jugu Srbije, već i da izazovu strah među pripadnicima svih nacionalnih manjina, kao i među političkim neistomišljenicima, upozoravaju protivnici garde.