Obavijesti Pretražite Navigacija

Beograd: Saslušavaju se osumnjičeni za pomaganje u bijegu Stojana Župljanina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo za ratne zločine i MUP Srbije priveli su na saslušanje sedam osoba osumnjičenih kako za vrijeme bijega pomagali haškom optuženiku Stojanu Župljaninu, bivšem visokom dužnosniku policije Republike Srpske.

Stojan Župljanin uhićen je u Pančevu 11. lipnja ove godine, nakon što se devet godina skrivao, te je deset dana kasnije izručen Sudu u Den Haagu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićeni Župljanin pred istražnim sucem negira svoj identitet Slika nije dostupna Banja Luka: Policija ponovno tragala za Župljaninom

Glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je za beogradsku televiziju B92 da sedam osoba osumnjičenih za pomaganje Župljaninu nisu uhićene nego pozvane na saslušanje, kao i da će biti saslušavane u sljedećih nekoliko dana.

Širokom akcijom vlasti za iznalaženje Župljaninovih pomagača obuhvaćeno je više desetaka građana koji su stvarali mrežu za skrivanje haškog optuženika Župljanina. 

>> ICTY: Stojan Župljanin izjasnio se da se ne osjeća krivim

>> Srbija će ICTY-ju izručiti Župljanina

>> Uhićeni Župljanin pred istražnim sucem negira svoj identitet

Vekarić je kazao i da je 'provaljen šifrarnik Župljanina, da se on od 1999. godine, osim u Srbiji, skrivao u još četiri države na Zapadu, Istoku i u Africi, odnosno u Lagosu, gradu u Nigeriji, zatim u Moskvi i Parizu'. Kazano je i da se više puta se nalazio u Crnoj Gori, gdje je bio na moru, a boravio je na 27 lokacija u Srbiji.

Objašnjavajući da li je utvrđeno kako je Župljanin došao do originalne osobne iskaznice pod lažnim imenom u Srbiji, Vekarić je naveo kako je utvrđeno da je u Republici Srpskoj dobio identitet mrtvog Branislava Vukadina i da mu je jedan od osumnjičenih pomogao dobiti izbjegličku iskaznicu.

'Na temelju tih papira izdani su mu osobne isprave u Bačkom Petrovcu', rekao je Vekarić, navodeći da je za to bila nužna pomoć ljudi u tamošnjoj policiji.

Vekarić tvrdi i da Župljanin i 'danas iz pritvora Haškog tribunala vrši pritisak na svjedoke i zastrašuje ih u telefonskim razgovorima'. 'S tom činjenicom upoznat ćemo Tužilaštvo u Haagu', dodao je Vekarić.

Haški sud tereti Stojana Župljanina za planiranje, poticanje, naređivanje i izvršenje zločina protiv čovječnosti kao sudionik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, kao i da je pomagao i podržavao njihovo planiranje, pripremu i izvršenje.

Župljanin je tijekom ratnih sukoba u BiH bio načelnik Centra službi sigurnosti u Banjoj Luci, obnašao je najviše policijske dužnosti u Bosanskoj Krajini i zastupao policiju u Kriznom štabu 'Autonomne Regije Krajine'.

Prema optužnici, 'krizni štab Autonomne Regije Krajina provodio je opći plan kontrole i etničkog čišćenja na teritoriju Banje Luke, Bosanske Krupe, Bosanskog Novog, Bosanskog Petrovca, Čelinca, Donjeg Vakufa, Ključa, Kotor Varoša, Prijedora, Prnjavora, Sanskog Mosta, Šipova i Teslića'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene