Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ICTY: Stojan Župljanin izjasnio se da se ne osjeća krivim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji šef policije bosanskih Srba rekao je da se ne osjeća krivim ni po jednoj od 12 točaka optužnice za ubojstva, mučenje i progon bosanskih muslimana i Hrvata 1992.

Stojan Župljanin (56) uhićen je prošli mjesec u Srbiji nakon osam godina bijega i jedan je od posljednjih bjegunaca koje traži UN-ov Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY). 

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali"

Tužilaštvo tvrdi da je Župljanin bio odgovoran za policiju bosanskih Srba, pa i za logore u kojima su ubijene tisuće muslimana i Hrvata.

Deseci tisuća nesrba protjerani su iz toga područja u zadnjih devet mjeseci 1992., u razdoblju koje pokriva optužnica i za koje tužioci tvrde da je riječ o kriminalnom pokušaju stvaranje Velike Srbije etničkim čišćenjem.

Očekuje se da će Župljaninu suditi zajedno s Mićom Stanišićem, ministrom unutrašnjih poslova bosanskih Srba i Župljaninovim političkim šefom.

Stanišić se predao 2005. i dva mjeseca poslije pušten je da na slobodi čeka suđenje. 

>> Uhićeni Župljanin pred istražnim sucem negira svoj identitet

Nakon uhićenja Župljanina 11. lipnja u Pančevu, na slobodi su još trojica bjegunaca: nekadašnji politički čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić, njegov vojni zapovjednik general Ratko Mladić i čelnik hrvatskih Srba Goran Hadžić.

ICTY je od osnutka 1993. optužio 161 osobu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene