Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka iz Vatikana

Benedikt XVI. osudio 'uništavanje embrija' i 'legaliziranu eutanaziju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. kritizirao je u četvrtak 'uništavanje embrija' u sklopu procesa umjetno izvedenih oplodnji, kao i 'legaliziranu eutanaziju', u poruci upućenoj sudionicima kongresa posvećenog medicini što ga je organizirao Vatikan.

Otkrivši 'pozitivne i ohrabrujuće rezultate' u politici zdravstva koju provode vlade, Papa je ocijenio da postoji i druga strana. 'Mislim na pitanja povezana s onim što zovemo 'reproduktivno zdravstvo'', u sklopu kojega se pribjegava tehnički umjetno izvedenim oplodnjama, pri čemu se 'uništavaju embriji'. Također je osudio legaliziranu eutanaziju.

Pročitajte i ovo Roger Vangheluwe - 1 prekasno za optužnicu Zlostavljao nećake: Papa Franjo izbacio je belgijskog biskupa iz svećenstva zbog pedofilije Macron podržao prijedlog zakona o medicinski potpomognutom umiranju slijedi rasprava Macron podržao zakon koji podržava eutanaziju: "Otvara mogućnost traženja pomoći pri umiranju"

'Moramo podupirati zaštitu života, od začeća do njegova prirodnog završetka i poštovati dignitet svakoga ljudskog bića', rekao je Papa, ponovivši tradicionalno stajalište Katoličke crkve o ovom pitanju. Prije deset dana, tijekom boravka u Španjolskoj, Benedikt XVI. je izrazio žaljenje zbog nepostojanja ili nedostatne zdravstvene skrbi koja pogađa mnoge narode u cijelome svijetu.

'Nažalost, i danas se brojni narodi u svijetu suočavaju s problemom nepostojanja ili neodgovarajuće i nedostatne zdravstvene skrbi. Oni ne uspijevaju zadovoljiti ni svoje temeljne, egzistencijalne potrebe, a ni one na području zdravstvene skrbi', rekao je, kritiziravši istodobno pretjeranu medicinsku brigu o vlastitu organizmu koja može dovesti do druge krajnosti - 'kulta tijela'.

'U današnje vrijeme svjedoci smo, s jedne strane pretjerane pozornosti koja se pridaje zdravlju, pretjeranog konzumiranja lijekova te pribjegavanja kirurškim zahvatima, što bi nas moglo dovesti do krajnosti - 'kulta tijela', a s druge strane imamo milijune onih koji žive na rubu egzistencije i nemaju ni osnovnih lijekova, prijeko potrebnih za liječenje jednostavnih bolesti', rekao je Benedikt XVI. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene