Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Belgija i Nizozemska voljne potpisati sporazum EU-a i Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgija i Nizozemska su spremne potpisati Sporazum o stabilizaciji i o pridruživanju između Europske unije i Srbije, ali njegovu provedbu uvjetuju "punom suradnjom" Beograda s ICTY-jem, priopćilo je u subotu belgijsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Naše mišljenje se u biti nije promijenilo, ali smo voljni potražiti zajedničko stajalište koje će omogućiti taj simboličan čin", kazao je glasnogovornik ministarstva Francois Delhaye.

Pročitajte i ovo Talačka kriza u Nizozemskoj Talačka kriza u Nizozemskoj Završila je talačka kriza u Nizozemskoj, maskirani muškarac uhićen Bruxelles, ilustracija VELIKI RAST OBOLJELIH Još dvije zapadnoeuropske zemlje uvode brojna ograničenja: "Situacija nije više održiva"

"Predlažemo da Srbija ne može koristiti pogodnosti koje proistječu iz tog sporazuma, bez pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY)", dodao je.

To je stajalište izneseno u pismu slovenskom predsjedništvu EU-a i o njemu bi se trebalo raspravljati na sjednici ministara vanjskih poslova EU-a u utorak u Luksemburgu, dodao je belgijski glasnogovornik.

Belgija i Nizozemska su se dosad protivile potpisivanju sporazuma sve dok Beograd ne bude "potpuno" surađivao s ICTY-jem, to jest dok ne uhiti posljednju četvoricu ratnih bjegunaca koje taj sud traži zbog ratnih zločina, među kojima je i general Ratko Mladić.

Sporazum o stabilizaciji i o pridruživanju (SSP) sa Srbijom je prvi korak na putu prema ulasku te zemlje u Europsku uniju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene