Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz zraka granate, iz podruma plač

Može li tužnije: U kijevskom podrumu ostale su zarobljene bebe koje čekaju da roditelji dođu po njih

Aktualno Galerija Bebe rata u Ukrajini - 1 Bebe rata u Ukrajini - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bebe rata u Ukrajini - 2 Bebe rata u Ukrajini - 2 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice rata u Ukrajini - 1 Posljedice rata u Ukrajini - 1 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice rata u Ukrajini - 2 Posljedice rata u Ukrajini - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Posljedice rata u Ukrajini - 3 Galerija 1/8 >>
Posljedice rata osjećaju i djeca. Tek rođene bebe surogat majki ne mogu do svojih bioloških roditelja. Smanjuju se i zalihe hrane i lijekova.

Dok s kijevskih ulica odjekuju zvukovi granata, iz jednog podruma dopire dječji plač: Više od 20 beba surogat majki ostalo je zarobljeno ratom, a otkad su progledale, jedino koga vide su medicinske sestre koje su za njih u ovom trenutku jedina slamka spasa.

Ljudmila Jaščenko, medicinska sestra, jedna je onih koje se u ratnim danima  brinu o novorođenim bebama, jer njihovi roditelji ne mogu doći iz inozemstva po svoju djecu. Ostat će tu sve dok ih ne budu mogli preuzeti. Rijetki su došli tražiti svoje dijete otkako je počeo rat. Mnogi od njih su i na drugim kontinentima. U podrumu zasad imaju dovoljno pelena, hrane i odjeće.

"Tu smo gotovo mjesec dana, 24 sata na dan. Izlazimo na svježi zrak samo na nekoliko minuta. Skrivamo se ovdje od bombardiranja i ove užasne bijede", rekla je Jaščenko. 

Ne namjerava napustiti Ukrajinu, jer su joj suprug i sinovi na bojišnici, ali velik broj žena i djece utočište je potražilo u drugim zemljama.

Papa je obišao devetnaestero djece u rimskoj pedijatrijskoj bolnici. "Otišao sam vidjeti ranjenu djecu koja su ovdje u Rimu. Jednom nedostaje ruka, drugo ima ozljedu glave. To su nevina djeca", rekao je papa Franjo.

Ponestaje zaliha

Nisu svi mogli otići, a u Kijevu ponestaje zaliha lijekova za bolesnu djecu.
Volodimir Zhovnir, šef dječje bolnice u Kijevu pojašnjava kako su najmlađi otišli "zbog opasnosti da budu ubijeni ili osakaćeni".

"I dio djece koja su ostala tu, u užasnom su stanju. Postoje i problemi s opskrbom inzulinom", navodi Zhovnir. Neki su bez svojih obitelji ostali upravo na putu, dok su pokušavali napustiti svoju zemlju. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 10 DANA PAKLA Ukrajinka koja se sa sinom skrivala u podrumu kazališta u Mariupolju: "Znali smo da će se nešto loše dogoditi"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Noć užasa Ljudi izlaze iz raketiranog skloništa ispred kojeg je pisalo 'djeca': "Konačno dobre vijesti"

Šef kijevske dječje bolnice kaže kako su stalno zračni napadi i bombardiranja, a djeca su prisiljena ostati u skloništima. Skloništa ne ispunjavaju uvjete za liječenje pacijenata oboljelih od raka, terminalnih bolesnika, dijalizom.

U skloništu s djecom vrijeme krate kako znaju i mogu. Zagrljaj sigurno olakšava ovu situaciju, ali nažalost ne liječi. 

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene